Dostupnost i cijene legalnih i ilegalnih droga u Republici Hrvatskoj, (DCID2), (2013.)

Istraživanje Dostupnost i cijene legalnih i ilegalnih droga u Republici Hrvatskoj provedeno je s ciljem ispitivanja cijene, učestalosti konzumiranja, načina konzumiranja, izvora nabave, načina nabave te dostupnosti ilegalnih droga, ali i novih psihoaktivnih tvari na području Republike Hrvatske.

Predviđeno je da ovaj projekt posluži i kao podloga za veći projekt praćenja dinamike dostupnosti i cijena ilegalnih droga kroz veći vremenski period nakon čega bi se, u skladu s iskustvima, mogao ponuditi standardni model praćenja dostupnosti i cijena ilegalnih droga u RH.

Ispitivanje se provodilo u suradnji s nekoliko udruga koje se bave problemima ovisnosti o drogama te koje provode programe smanjenja štete („harm reduction“ programi).

U projekt su tako bili uključeni Udruga Terra (područje Rijeke), Udruga za unaprjeđenje kvalitete življenja LET (Zagreb), Udruga HELP (područje Splita i Osijeka), Udruga Institut (područje Pule, odnosno Istre) te Hrvatski Crveni križ (za područje Zagreba i Krapine).

Na temelju rezultata prethodno navedenog istraživanja, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet zajedno s Uredom za suzbijanje zlouporabe droga osmislio je nastavak projekta „Dostupnost i cijena legalnih i ilegalnih droga u RH“ (DCID2) koji je za cilj imao ispitati usporedbu rezultata dvaju projekata kako bi se ispitale promjene u trendovima dostupnosti te cijenama ilegalnih, ali i legalnih droga.

Osim gore navedenih udruga, u ovom projektu sudjelovala je i udruga Ne-Ovisnost iz Osijeka koja se također bavim programima smanjenja štete u području ovisnosti o drogama.