EU Analiza droga u otpadnim vodama: europska studija provedena u više gradova (2017)

Slika /slike/otpadne vode emcdda_m2.jpg
Metoda izvorno korištena 1990-ih za praćenje utjecaja tekućeg kućnog otpada na okoliš, koristi se za procjenu potrošnje ilegalnih droga u različitim gradovima, čime se omogućava znanstvenicima da procjenjuju količinu droga koju konzumira zajednica mjerenjem razina ilegalnih droga i njihovih metabolita izlučenih u urinu. Prva studija europska SCORE grupe provedena je 2011. godine u 19 europskih gradova. Nakon uspjeha ove prve studije, provedene su usporedive studije tijekom sljedeće četiri godine, koje obuhvaćaju 56 gradova i 19 zemalja u Europi 2017. godine, a u kojima su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske s Instituta Ruđer Bošković.

U 2017. praćenje otpadnih voda u 24-satnim kompozitnim uzorcima prikupljeni su tijekom jednog tjedna u ožujku, pri čemu su analizirani urinarni biomarkeri glavne supstance za amfetamin, metamfetamin i MDMA. Osim toga, analizirani su glavni metaboliti kokaina i kanabisa, (benzoilcgonin (BE) i THC-COOH (11-nor-9-karboksi-delta9-tetrahidrokanabinol).

Rezultati:

Uporaba kokaina je najviša u zapadnim i južnim europskim gradovima, posebice u gradovima u Belgiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Analiza otpadnih voda ukazuje da je upotreba kokaina vrlo niska do zanemariva u većini istočnoeuropskih gradova.

Zasićenost  amfetamina otkrivena u otpadnim vodama znatno su se mijenjala na svim lokacijama studija, a najviša razina evidentirana je u gradovima na sjeveru i istoku Europe. Amfetamin je pronađen u mnogo nižim razinama u gradovima na jugu Europe.
 
Nasuprot tome, upotreba metamfetamina, općenito niska i povijesno koncentrirana u Češkoj i Slovačkoj, sada se čini da postoji i na Cipru, istočno od Njemačke i u sjevernoj Europi. Količine metamfetamina na ostalim mjestima bile su vrlo niska do zanemarive.

Najveće masovno opterećenje MDMA pronađeno je u otpadnim vodama u gradovima u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj.10 zemalja koje su sudjelovale u praćenju 2017. uključivale su dvije ili više studijskih mjesta (Belgija, Cipar, Češka, Njemačka, Finska, Francuska, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Slovačka).

Razlike između gradova u istoj zemlji mogu se objasniti dijelom različitim društvenim i demografskim obilježjima gradova (sveučilišta, područja noćnog života i dobna raspodjela stanovništva).

U većini zemalja u kojima se mjerenje provodilo na više lokacija, zasićenost kokaina i MDMA bilo je veće u velikim gradovima u usporedbi s manjim lokacijama. Takve razlike nisu pronađene za amfetamin i metamfetamin.

Analiza otpadnih voda može otkriti i fluktuacije tjednih obrazaca ilegalne uporabe droga.

Više od tri četvrtine gradova pokazuje veće količine METABOLITA ZA  KOKAIN i MDMA u otpadnim vodama tijekom vikenda (petak do ponedjeljka) nego tijekom radnih dana.

Nasuprot tome, utvrđeno je da se upotreba amfetamina ravnomjernije raspoređuje tijekom čitavog tjedna.

Relativno stabilna slika uporabe kokaina uočena je u razdoblju od 2011. do 2015. godine u većini gradova.

Dugoročni trendovi u većini gradova - MDMA porast u 2017. godini u odnosu na 2011. godini, osobito Antwerpen i Amsterdam.

Sveukupno, podaci vezani uz amfetamin i metamfetamin iz sedam promatranih kampanja nisu pokazali značajne promjene u općim uzorcima korištenja.

Opširnije na stranicama EMCDDA-a i u dokumentu koji je dostupan u rubrici na desnoj strani.

 
 

Pisane vijesti