Europski standardi kvalitete u području prevencije ovisnosti

NOVI praktičan vodič za stručnjake u području prevencije

EMCDDA je publicirao prve europske standarde kvalitete kako bi poboljšali prevenciju zlouporabe droga u EU

"Prevencija" je jedan od prvih pojmova koji se spominju u javnoj raspravi o drogama, ali dokazi o tome što činiti u praksi kako bi se spriječilo korištenje droga često su izostavljeni.
EU agencija za praćenje droge i ovisnosti o drogama (EMCDDA) 09. studenog 2011. publicirala je prvi Europski "znam kako" priručnik o provođenju preventivnih programa visoke kvalitete. Pod nazivom Europski standardi kvalitete u području prevencije ovisnosti: priručnik za stručnjake koji djeluju u području prevencije, predstavljen je na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Emcdda-a u Lisabonu[1].

Sažetak (HR)

Priručnik je dostupan na engleskom jeziku na www.emcdda.europa.eu/publications/manuals/prevention-standards



Razvoj, unaprjeđenje i implementacija programa najbolje prakse u području prevencije glavni je cilj u Europi, određen EU strategijom za droge i Akcijskim planom[2]. U skladu s tim ciljem, ovaj priručnik rezultat je dvogodišnjeg projekta za procjenu postojećih smjernica u ovom području i ispunjavanje zajednički usklađenog Europskog okvira za unaprjeđenje preventivnog djelovanja u EU.

Uz potporu Europske komisije, navedeni projekt je plod suradnje između sedam organizacija "Partnerstva za standarde Prevencije", te uske suradnje s EMCDDA-om[3].

Usklađivanjem znanosti, politike i prakse, više od 400 međunarodnih, europskih i nacionalnih stručnjaka i dionika/nositelja, doprinijeli su razvoju standarda putem dinamičnog procesa uključujući fokus grupe, savjetovanja i istraživanja.

Direktor EMCDDA-a, gosp. Wolfgang Götz je rekao: "Novi priručnik rezimira trenutne dokaze o tome kako provoditi dobru prevenciju zlouporabe droga u EU. Cilj standarda kvalitete nije standardizirati preventivnu praksu u cijeloj Europi, već postići sličnu razinu visoke kvalitete, pri tom priznajući raznolikost prakse".

"Provedba preventivnih mjera na ispravan način s znanstveno utemeljenim elementima pomoći će osigurati učinkovitost i djelotvornost financiranja i izbjeći neželjene štetne posljedice", dodaje on. "Priručnik će pružiti vrijedne smjernice u tom pogledu i omogućiti preventivnim intervencijama da postignu svoj puni potencijal."

Standardi su namijenjeni svim stručnjacima koji, izravno ili neizravno, doprinose prevenciji zlouporabe droga (psiholozima, socijalnim radnicima, nastavnicima, političarima, pružateljima usluga, policiji i sl.). Standardi ističu potrebne korake koje treba poduzeti kada se planiraju, provode i evaluiraju programi prevencije droga, a mogu se koristiti i za informiranje o preventivnoj strategiji, osnaživanje profesionalnog razvoja i procjenu, te razvoj organizacija koje pružaju preventivne usluge.

Standardi se mogu primijeniti na širok raspon preventivnih aktivnosti vezanih uz suzbijanje zlouporabe droga (npr. obrazovanje, "outreach" (vanjski) rad s korisnicima); okruženje (npr. škola, zajednica, obitelj, rekreacija, sustav sigurnosti) i ciljne populacije (npr. učenike, mlade prijestupnike, obitelji), bez obzira na trajanja programa.

Projektni ciklus od osam stadija izložen u priručniku obuhvaća: procjenu potreba; procjenu resursa; formuliranje/utvrđivanje programa; oblikovanje intervencije; upravljanje i aktiviranje resursa; isporuku i praćenje; završne evaluacije; te širenje i unaprjeđenje. Priručnik sadrži realne scenarije i savjete za korištenje standarda, a nadopunjen je i web stranicama sa dodatnim alatima.

[1] 2. međunarodna konferencija Europskog društva za istraživanja prevencije (EUSPR), 8.-9. prosinac, Lisabon www.emcdda.europa.eu/news/2011/10. Priručnik dostupan na engleskom jeziku na: www.emcdda.europa.eu/publications/manuals/prevention-standards
[2] Vidjeti stranicu 44. Priručnika (Koje politike pružaju podršku standardima?)
[3] Vidjeti web stranice projekata www.cph.org.uk/drugprevention

Pisane vijesti