Europsko izvješće o drogama predstavljeno u Hrvatskom saboru

  • Slika /slike/odbori_droge_v.jpg
  • Slika
  • Slika

Izvješće EMCDDA-a predstavljeno na tematskoj sjednici Odbora za europske integracije i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora.

11. lipnja 2015. godine u Hrvatskom saboru predstavljeno je Europsko izvješće o drogama 2015. (podaci za 2013.) Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Izvješće je predstavljeno na zajedničkoj tematskoj sjednici Odbora za europske integracije i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora. Poseban naglasak stavljen je na usporedbu stanja i najnovijih trendova zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju.

Radi se o najvažnijoj godišnjoj publikaciji ove europske agencije koja donosi najnovije podatke i komentare o stanju problema droga u 28 zemalja članica Europske Unije, Norveškoj i Turskoj. Europskim institucijama i općoj javnosti publikacija je predstavljena 04. lipnja 2015. godine u Lisabonu, sjedištu Europskog centra, dok se na nacionalnim razinama posebno predstavlja u nekolicini europskih zemalja, uključujući i Republiku Hrvatsku. Povodom predstavljanja, u Hrvatskom saboru održana je i tiskovna konferencija za medije, a Izvješće je predstavio g. Roumen Sedefov,  voditelj Jedinice za smanjenje ponude droga i nove droge Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama.

Medijima su se također obratili i g. Daniel Mondekar, predsjednik Saborskog odbora za europske integracije, dr.sc. Željko Jovanović, predsjednik Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te g. Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.

Najvažnija poruka ovogodišnje analize stanja droga u Europi je da postoji potreba za kontinuiranim pomnim praćenjem problema povezanih s već poznatim drogama i obrascima njihove uporabe, ali se u isto vrijeme trebaju razvijati i odgovori na nove prijetnje i izazove.

Jedan od načina na koji se to može postići je jačanje suradnje među zemljama članicama EU, u svrhu postizanja maksimalnog učinka kroz razmjenu iskustava, zajednički rad i bolju koordinacije njihovih akcija. Politički okvir za takvo djelovanje osigurava EU strategija za droge i prateći akcijski planovi.

Poveznica na vijest objavljenu na Internet stranicu Hrvatskog sabora.

Pisane vijesti