Europsko web istraživanje u kojem sudjeluje i Republika Hrvatska

Slika /slike/web istraživanje RH.jpg

EMCDDA trenutno razvija procjene veličine tržišta droga u EU na temelju podataka koji se redovito dostavljaju od strane nacionalnih kontaktnih točaka

Jedna od ključnih komponenta takve procjene veličine tržišta, a za koju ne postoji rutinska metoda prikupljanja podataka i dostupni su samo ograničeno podaci, je količina tvari koju koriste različite skupine konzumenata droga. Raspoloživi podaci se uglavnom temelje iz malog uzorka pojedinih skupina učestalih korisnika, na primjer, osobe koje ulaze u tretman. S druge strane, o općoj populaciji uglavnom ne postoji dovoljno velik uzorak korisnika droga koji može pružiti  relevantne informacije o količinama droga.

EMCDDA je stoga poduzeo pilot projekt u suradnji s istraživačima iz Trimbos Institutom i Nacionalnim kontaktnim točkama Hrvatske, Češke, Francuske, Latvije Švicarske, Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva za razvoj sustava  za prikupljanje takvih podataka. Pokaže li se projekt uspješnim, biti će brz izvor vrijednih informacija za razvoj politike na nacionalnoj razini i po niskoj cijeni, te će se raspon tema koje će pokrivati u  budućnosti dalje razvijati.

Hrvatski partneri EMCDDA-a su Ured za suzbijanje zlouporabe droga, Edukacijsko-rehabilitcijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Udruga studenata socijalne pedagogije - PUPOVCI. Hrvatska verzija upitnika dostupna je od 04. travnja 2016. na Facebook stranici .

Pisane vijesti