Hrvatski "Side event" u okviru 58. zasjedanja CND-a

Slika /slike/Poster Projekt resocijalizacije slika_web.jpg

Ured po prvi puta sudjelovao u organizaciji tzv. „side event-a“ na 58. zasjedanju CND-a, u okviru kojeg je predstavljen hrvatski Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama.

U okviru zasjedanja Komisije za opojne droge (CND – Commission on Narcotic Drugs), koje se svake godine održava u Beču, na 58. sjednici, koja se održava u razdoblju od 9. – 17. ožujka 2015., Ured za suzbijanje zlouporabe droga po prvi puta imao je priliku sudjelovati u organizaciji tematskog popratnog događaja tzv. „side event-a“ (eng.). Među 61 popratnim događajem, dana 11. ožujka 2015. u vremenu od 13.10 – 14.00 sati, održan je i hrvatski „side event“ na temu predstavljanja Projekta resocijalizacije ovisnika o drogama, s naglaskom na socijalnu reintegraciju žena pod nazivom (eng.): "Women in focus- Social reintegration as a key to successful recovery", odnosno "Socijalna reintegracija kao ključ uspješnog oporavka - s naglaskom na resocijalizaciju žena". Događaj je otvorila Dr. Dubravka Šimonović, stalna predstavnica i veleposlanica Republike Hrvatske pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču, zajedno s visokim predstavnicima Ureda za droge i kriminal UN-a (UNODC) i Pompidou grupe Vijeća Europe (PG VE), koji su i predstavnici suorganizatora ovog događaja.

U okviru ovog događaja dr.sc. Jadranka Ivandić Zimić (Ured za suzbijanje zlouporabe droga) predstavila je Projekt resocijalizacije, a potom je prikazan dokumentarni film „Put u novi život“ realiziran od strane Ureda za suzbijanje zlouporabe droga na temu uspješne resocijalizacije. U nastavku je održana tematska rasprava te je predstavljen program dobre prakse iz Malte na temu resocijalizacije žena ovisnica. Na događaju je održana i poster prezentacija projekta, a sudionicima su podijeljene brošure o Projektu resocijalizacije i dokumentarni film "Put u novi život".

Komisija za opojne droge (CND) je središnje tijelo Ujedinjenih naroda koje donosi ključne odluke vezane uz politiku droga na globalnoj razini te prati stanje problematike droga u svijetu, razvija strategije međunarodne kontrole droga i daje preporuke za provedbu mjera usmjerenih na suzbijanje svjetskog problema droga, uključujući smanjenje potražnje, alternativni razvoj i mjere smanjenja ponude droga. U fokusu ovogodišnjeg zasjedanja su pripreme za specijalnu sjednicu Opće skupštine UN-a na temu droga, koja će se održati u 2016. godini.
 



Najave | Međunarodni sastanci, edukacije i konferencije