Nova publikacija EMCDDA-a "Preventivne intervencije u području suzbijanja zlouporabe droga namijenjene nacionalnim manjinama"

Thematic paper 2013Europski centar za praćenje droga i droga o drogama (EMCDDA) pratio je postignuća aktivnosti broj 20 Europskog Akcijskog plana za droge (2009.-2012.) koja je zahtijevala od zemalja članica da razviju usluge za manjine, uključuju npr. migrante. Ovaj Tematski broj sadrži rezultate istraživanja koje ispituje intervencije prevencije bolesti ovisnosti namijenjene populaciji etičkih manjina u 29 europskih zemalja. Informacije su putem upitnika zatražene od 29 Europskih zemalja, a u ispitivanju je sudjelovala i Republika Hrvatska. U publikaciji je opisan hrvatski projekt "Droga, ne hvala!" kojeg od 2005. godine provodi Udruga Roma Zagreb i Zagrebačke županije na području zagrebačkog kvarta Pešćenica. Ukupno je 33 intervencija zabilježeno u istraživanju, a pitanja koja su proizašla iz istraživanja prezentirana su i raspravljena u radu.

Rezultati će najaviti EMCDDA-ove planove za razdoblje od 2013.-2015. u smislu praćenja intervencija u području prevencije bolesti ovisnosti, posebno u tri područja: prikupljanje podataka, dizajn i kvaliteta, kao i širenje znanja, a istima je cilj također pomoći osobama koje rade u ovom području. Informacije su putem upitnika zatražene od 29 Europskih zemalja, a u ispitivanju je sudjelovala i Republika Hrvatska, te je na str. 56 opisan Hrvatski projekt.

Zahvaljujemo Udruzi Roma Zagreba i Zagrebačke županije na trudu oko ispunjavanja upitnika.

Cjelovito izvješće može se preuzeti na stranici www.emcdda.europa.eu/publications/thematic-papers/prevention-minority-ethnic-populations.



Pisane vijesti