Obavijest o provedbi evaluacije

Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga
za razdoblje od  2006. do 2012. godine


Ured za suzbijanje zlouporabe droga, kao koordinativno stručno tijelo Vlade Republike Hrvatske, započeo je s pripremama za izradu nove Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga za 2012. - 2017. godine budući da je postojeća Nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj na snazi do 31. prosinca 2011. U cilju što kvalitetnije izrade nacrta nove Nacionalne strategije uz potporu TAIEX jedinice Europske komisije (TAIEX programa), Ured za suzbijanje zlouporabe droga u suradnji s  stručnjacima nizozemskog Instituta za mentalno zdravlje i ovisnosti – Trimbos instituta, započeo je provedbu procesa evaluacije Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga 2006.- 2012., a kako bi se temeljem rezultata evaluacije definirale smjernice za izradu nove Nacionalne strategije.



Cilj evaluacije je na znanstveno utemeljenim principima provesti objektivu analizu učinka mjera Nacionalne strategije, u kojem omjeru su ciljevi postavljeni Nacionalnom strategijom ostvareni te koji su rezultati postignuti u provedbi aktivnosti na području pojedinih prioriteta Nacionalne strategije. Rezultati evaluacije bit će prikazani u posebnom izvješću o provedbi evaluacije, te će isti predstavljati podlogu za definiranje budućih prioriteta Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga za 2012. - 2017. godine.

Proces evaluacije provest će se u tri faze; pripremna faza, istraživačka faza i faza izrade završnog izvješća. Metodologija koja će se koristiti za provedbu evaluacije izrađena je od strane stručnjaka Trimbos instituta, a ista se sastoji od;

  • intervjua s nositeljima mjera iz Nacionalne strategije i Akcijskog plana; predstavnicima ministarstava i ostalih državnih tijela, predstavnici županijskih povjerenstava, službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, nevladinih organizacija

  • istraživanja putem standardiziranog upitnika

  • ciljanih intervjua s odabranim predstavnicima ministarstava i ostalih državnih tijela, predstavnici županijskih povjerenstava, službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, nevladinih organizacija, sukladno rezultatima prikupljenim putem standardiziranog upitnika.


Cilj upitnika je dobivanje odgovora na slijedeća pitanja;

  • Da li su postojećom Nacionalnom strategijom suzbijanja zlouporabe droga 2006.-2012. obuhvaćena sva relevantna područja suzbijanja zlouporabe droga?

  • U kojoj mjeri su ostvareni ciljevi postojeće Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga 2006.-2012.?

  • Da li je implementacija mjera Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga 2006.-2012. dovela do poboljšanja kvalitete u provedbi politike suzbijanja zlouporabe droga i povećanja kapaciteta sustava za suzbijanje zlouporabe droga te promjena na području epidemiologije i kriminaliteta droga u odnosu na razdoblje od 2006. godine do danas?

  • Koji bi trebali biti glavni ciljevi i prioriteti nove Nacionalne strategije za razdoblje od 2012.-2017 godinu?

  • Da li je provedba Nacionalne strategije utjecala na smanjenje/povećanje dostignuća  u provedbi politike suzbijanja zlouporabe droge?


Za potrebe prikupljanja podataka putem standardiziranog upitnika, uspostavljen je poseban on line sustav putem kojeg je omogućeno on line ispunjavanje upitnika.

Pisane vijesti