Obilježen svjetski dan borbe protiv AIDS-a

01. prosinca 2014. u Hrvatskoj je kao i u svijetu obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, kada se brojnim aktivnostima upozorava na važnost zaštite, prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, od toga 3,2 milijuna djece i adolescenata. U 2013. godini zabilježeno je oko 2 milijuna novozaraženih, a 1,5 milijuna je umrlo od AIDS-a.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od prvih zabilježenih slučajeva zaraze HIV-om do kraja 2013. godine ukupno je registrirano 1111 osoba s HIV infekcijom, od čega je 419 oboljelih od AIDS-a. U navedenom je razdoblju 176 osoba umrlo od AIDS-a. U Hrvatskoj se posljednjih 10 godina prosječno godišnje registrira 65 novih slučajeva zaraze HIV-om, i to isključivo unutar grupa povećanog rizika (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, ovisnici koji intravenski ubrizgavaju opojne droge, osobe koje plaćaju ili naplaćuju seksualne usluge, osobe koje imaju veliki broj i često mijenjaju partnere, stalni partneri/partnerice inficiranih HIV-om), a muškarci čine 86% zaraženih. U 2013. godini prijavljena su 86 nova slučaja zaraze HIV-om, što Hrvatsku svrstava među zemlje niske učestalosti HIV-a. U ukupnom broju oboljelih 71 osoba (6,4%) zaražena je dijeljenjem pribora za intravensko korištenje droga.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ujedno je obilježio i desetogodišnjicu rada Savjetovališta za HIV u kojem se građani mogu dobrovoljno, anonimno i besplatno testirati na HIV te dobiti sve informacije o liječenju i zaštiti od ove bolesti. Centri za savjetovanje i testiranje na HIV djeluju i u županijskim zavodima za javno zdravstvo u sedam gradova u Hrvatskoj, zatvorskom sustavu i Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Savjetovalište za HIV i spolno zdravlje građanima besplatno i anonimno pruža usluge individualnog savjetovanja o HIV/AIDS-u, informiranje o načinima prijenosa, rizicima, procjeni osobnog rizika korisnika, savjetovanja  o drugim spolno prenosivim bolestima (infekcijama), odgovornom spolnom ponašanju i drugim aspektima zaštite i unaprjeđenja spolnog zdravlja, obavlja testiranja na HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis, osigurava edukativno- informativni materijal, kondome te pruža pomoć pri upućivanju na liječenje i podršku.

U Europi, desetljeća ulaganja u učinkovite HIV preventivne mjere usmjerene na intravenozne korisnike droga pokazuje rezultate kroz dugoročno smanjenje HIV dijagnoza vezanih uz ubrizgavanje droga. Europska agencija za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) upozorava međutim kako se trend brzo može promijeniti, kao što se to dogodilo kada se HIV brzo proširio među intravenskim korisnicima droga u Grčkoj i Rumunjskoj 2011. i 2012. godine uslijed nedostatka učinkovitih mjera za suzbijanje ove epidemije. U 2013. veći broj novih HIV dijagnoza povezanih s ubrizgavanjem droga javlja se posebno u Litvi, Grčkoj, te Latviji i Estoniji. Podaci EMCDDA-a pokazuju da dok se na razini EU povećava pokrivenost intervencijama poput supstitucijske opijatne terapije te programa zamjene igala i šprica, određene subpopulacije intravenoznih korisnika droga imaju ograničen pristup učinkovitim preventivnim uslugama što predstavlja rizik za širenje ove bolesti. Više informacija možete pronaći na internet stranicama EMCDDA-a, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva zdravlja.



Pisane vijesti