Održan regionalni seminar na temu evaluacije učinkovitosti prevencije zlouporabe droga

Slika /slike/1152.jpg

za donositelje odluka, (Beograd, 19. - 20. studenoga 2015.godine)


U Beogradu je u razdoblju od 19. do 20. studenoga 2015. u organizaciji UNODC-a održan regionalni seminar za donositelje odluka na temu evaluacije učinkovitosti prevencije zlouporabe droga. Na seminaru je sudjelovalo 12 sudionika - predstavnika Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske[1].

Na početku seminara sudionicima su predstavljeni Međunarodni standardi prevencije zlouporabe droga[2] u kojima su navedene smjernice o učinkovitim preventivnim pristupima u različitim razvojnim fazama i okruženjima. Potrebno je naglasiti da se standardi odnose na prevenciju zlouporabe svih psihoaktivnih tvari, a ne samo na prevenciju konzumiranja ilegalnih droga. UNODC osigurava diseminaciju standarda putem nacionalnih i regionalnih seminara za donositelje odluka, u okviru čega je obuhvaćeno preko 200 sudionika iz 60 država.

Iako su predstavljene najčešće prepreke u provedbi evaluacije, budući da je seminar bio namijenjen donositeljima odluka naglasak nije bio na tome kako provoditi evaluaciju, već na promociju važnosti provedbe evaluacije učinka te osiguravanja podrške kulturi evaluacije. Tijekom satanka disutiralo se o razlozima zbog kojih je evaluacija učinka nužna i korisna, prikladnim oblicima evaluacije, o tome što i kada je je potrebno evaluirati, te tko bi trebao provoditi evaluaciju, s naglaskom na načine kojima je moguće podržati kulturu provedbe evaluacije na nacionalnim razinama.

Tijekom oba dana seminara u malim grupama se uvježbavalo prezentirano kroz nacionalne prikaze slučaja.

Republika Hrvatska predstavila je Projekt unaprjeđenja kvalitete programa prevencije ovisnosti o drogama koji se provodio u razdoblju od 2011. do 2014. godine.

Projekt se sastoji od niza međusobno povezanih aktivnosti i kao jedinstven primjer dobre prakse je prepoznat od strane EDPQS partnerstva (http://prevention-standards.eu/wp-content/uploads/2015/03/EDPQS_Toolkit4_Example_projects.pdf, str.9), te je pohvaljen i od UNODC-a.

Prilikom predstavljanja projekta naglašena je važnost istovremene primjene pristupa „odozdo prema gore“ i „odozgo prema dolje“ na način da je potrebno, u suradnji sa znanstvenicima iz područja prevencijske znanosti, ulagati napore u educiranje provoditelja programa; povezivati kriterije kvalitete i financiranje na način da se osigura financijska podrška kvalitetnih, evaluiranih te učinkovitih preventivnih intervencija; pratiti unaprjeđenje postojećih intervencija (uvidom u Bazu programa prevencije ovisnosti); te promovirati diseminaciju najboljih praksi dodjelom certifikata kvalitete od strane povjerenstva koje se sastoji od istaknutih stručnjaka i znanstvenika iz područja prevencije.

Iako se projekt nije provodio tijekom 2015. godine, s obzirom na postignute pozitivne promjene u nacionalnoj prevencijskoj praksi te interes međunarodne zajednice prevencionista, u sljedećoj godini potrebno je osigurati resurse za nastavak projekta.

Posljednjeg dana seminara pokrenuta je regionalna inicijativa za formiranje Radne skupine na regionalnoj razini kojoj bi cilj bio unaprjeđenje i održivost provedbe preventivnih intervencija u zemljama regije, a pod pokroviteljstvom UNODC-a.

Sudionici seminara podržali su inicijativu, a regija je prepoznala napore Republike Hrvatske te su istaknuli ulogu koju Hrvatska, kao članica Europske unije, može imati u osiguravanju podrške, smjernica i dijeljenju iskustava sa susjednim zemljama.   
 

[1] Obzirom da je Republika Hrvatska od 2011. godine, u suradnji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ulagala napore u unaprjeđenje kvalitete programa prevencije ovisnosti o drogama, na seminaru su sudjelovali gđa. Dijana Jerković, predstavnica Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH te doc.dr.sc. Valentina Kranželić, predstavnica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 
 
[2] UNODC (2013). International Standards on Drug Use Prevention. Wienna: UNODC.


Pisane vijesti