Održan seminar o novim drogama i Sustavu ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u RH

Marija Bistrica (Hotel "Kaj"), 18.-19. prosinca 2012.

Budući da je posljednjih godina primijećen rapidan porast broja novootkrivenih psihoaktivnih tvari u EU koje oponašaju učinke poznatih droga (2009.: 24, 2010.: 41, 2011.: 49, prvih 10 mjeseci 2012.: 57), nacionalni sustavi ranog upozoravanja u zemljama članicama EU moraju postati brži i učinkovitiji kako bi se adekvatno mogli pratiti novi trendovi i donijeti utemeljene odluke o stavljanju određene nove psihoaktivne tvari pod zakonsku kontrolu. Naime, radi se većinom o legalnim tvarima koje se mogu naći u slobodnoj prodaji u specijaliziranim trgovinama (tzv. smart ili head shopovi), na Internetu ili na ilegalnom tržištu droga.

Sukladno pravnoj stečevini Europske unije, Vlada Republike Hrvatske je još 2007. ustrojila Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: Sustav ranog upozoravanja), u koji su uključena sva nadležna tijela državne uprave, institucije i organizacije civilnog društva. Radom Sustava ranog upozoravanja koordinira Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Ured).

Cilj Sustava ranog upozoravanja je kontinuirano praćenje tržišta droga u svrhu pravodobnog otkrivanja novih psihoaktivnih tvari i drugih novih pojava koje odstupaju od klasičnih zakonitosti i karakteristika tržišta droga, odnosno uvriježenih obrazaca konzumacije, a posebno su rizične za zdravlje konzumenta. Navedeno se ostvaruje aktivnim angažmanom i suradnjom svih nadležnih tijela, kroz brzu dostavu/razmjenu informacija o uočenim pojavama na nacionalnoj i EU razini.

Kako bi se policijski i carinski službenici koji se bave problematikom droga educirali o pojavi novih droga te budućim obvezama u okviru Sustavu ranog upozoravanja, Ured je organizirao seminar koji je održan u Hotelu "Kaj" u Mariji Bistrici, 18. - 19. prosinca 2012. godine. Pored djelatnika Ureda, predavanja na temu održali su i predstavnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", Službe kriminaliteta droga pri Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova te Carinske uprave Ministarstva financija.

PROGRAM



Pisane vijesti