Okrugli stol o novim trendovima na području problematike droga, 16. srpnja 2013.

S obzirom na značajnu ulogu medija u kreiranju javnog mijenja i stavova u svezi problematike ovisnosti i kriminaliteta droga, Ured za suzbijanje zlouporabe droga u suradnji s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti (EMCDDA)  dana 16. srpnja 2013. u Ministarstvu unutarnjih poslova organizirao je okrugli stol s predstavnicima hrvatskih medija, na kojem su predstavljeni najnoviji trendovi na području problematike droga u Europi i Hrvatskoj. U okviru programa okruglog stola predstavljeno je Europsko izvješće o drogama 2013., s posebnim osvrtom na rastuću dostupnost novih psihoaktivnih tvari.

Predstavnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja (CFIIV) „Ivan Vučetić“ upoznali su sudionike s karakteristikama novih droga identificiranih u Republici Hrvatskoj, a po prvi puta javnosti su predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja „Dostupnost i cijene ilegalnih droga u RH“ te on-line „Istraživanja novih trendova u konzumiranju supstanci i droga“, koja je na inicijativu Ureda proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na događaju je ispred EMCDDA sudjelovala gđa Kathy Robertson, koja je govorila o publikacijama EMCDDA-a prilagođenih različitim ciljanim skupinama te g. Andrew Cunningham, koji je predstavio promjene na tradicionalnom tržištu droga u Europi i probleme koji prate nove trendove.

Nakon završetka okruglog stola, za zainteresirane predstavnike medija organiziran je obilazak CFIIV-a „Ivan Vučetić“ i posjet drop in centru i programu razmjene igala i šprica koji provodi Hrvatski Crveni križ.

Prezentacije

Dostupnost i cijena legalnih i ilegalnih droga u RH

On-line istraživanje pojavnosti novih droga u RH

An introduction to the EMCDDA and its products

Razmjeri otkrivenih novih droga u Hrvatskoj



Pisane vijesti