Predstavnik EU agencije za droge u službenom posjetu Vladi RH i nadležnim hrvatskim institucijama

(28.10.2011., ZAGREB) Šef Uprave za Reitox mrežu i međunarodnu suradnju Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), g. Alexis Goosdeel, je 28. listopada 2011. boravio u službenom posjetu Vladi RH i nadležnim hrvatskim institucijama. Svrha ovog posjeta je bila predstavljanje napretka Republike Hrvatske u razvoju nacionalnog informacijskog sustava za droge sukladno EU standardima, kojim je EMCDDA iznimno zadovoljan. Hrvatske aktivnosti su u niz područja istaknute kao primjer dobre prakse čak na razini EU, dok je cjelokupno hrvatsko iskustvo preporučeno kao pozitivna smjernica razvoju zemalja u Regiji.



Republika Hrvatska već niz godina aktivno sudjeluje u radu Reitox mreže EMCDDA-a, zahvaljujući programima pretpristupne pomoći Europske komisije (CARDS, PHARE, IPA), koji su omogućili daljnji razvoj Nacionalnog informacijskog sustava za droge u RH i usklađivanje nacionalne prakse s EU standardima. U sklopu IPA 3 projekta tehničke pomoći (prosinac 2009.- prosinac 2011.), EMCDDA je sufinancirao nekoliko važnih projekata usmjerenih na praćenje problematike droga u Hrvatskoj poput prvog istraživanja zlouporabe droga u općoj populaciji RH, evaluacije Nacionalne strategije suzbijanje zlouporabe droga u RH (2006.-2012.) te niz edukacija i stručnih skupova, od kojih je posebno potrebno istaknuti konferenciju o Sustavu ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u RH budući da fenomen rapidno rastuće pojave novih droga predstavlja izazov koji zahtjeva pravodobnu i stručnu reakciju nadležnih tijela.

Ustrojavanjem Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje pri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga VRH, kao kontakte nacionalne točke za EMCDDA, omogućena je integracija hrvatskih podataka u širu Europsku sliku. Naime, Ured je u listopadu 2011. EMCDDA-u dostavio peto nacionalno Izvješće o stanju problematike droga u RH (podatci 2010.) koje je u suradnji s partnerskim institucijama, posebno Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom pravosuđa, izrađeno prema standardiziranim smjernicama EMCDDA-a.

Službeno sudjelovanje u radu EMCDDA-a realizirat će se ratifikacijom Sporazuma između Republike Hrvatske i Europske unije, potpisanog u Bruxellesu krajem prošle godine. Budući da još nije članica EU, Hrvatska će po ratifikaciji Sporazuma imati isti odnos s tom EU agencijom kao i Norveška, što u praktičnom smislu znači da će postati članica agencije s pravom sudjelovanja u radu Upravnog odbora EMCDDA-a u statusu promatrača, ali i pravnom obvezom nacionalnog izvještavanja EU sustavu za praćenje droga.

U prostorijama Vlade Republike Hrvatske je 28. listopada 2011. održana tiskovna konferencija na kojoj je g. Dubravko Klarić, predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe droga VRH predstavio Nacionalno izvješće o stanju problematike droga u Republici Hrvatskoj za 2010. godinu i najznačajnije nacionalne aktivnosti provedene u okviru IPA 3 projekta EMCDDA-a, dok je g. Alexis Goosdeel iz EMCDDA-a predstavio Zajednički priručnik o izgradnji nacionalnih centara za praćenje droga (hrvatski prijevod). Tiskovnoj konferenciji su nazočili i članovi Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga VRH te Stručnog savjeta Ureda za suzbijanje zlouporabe droga VRH.

Pisane vijesti