Regionalna stručna tematska edukacija iz područja suzbijanja zlouporabe droga

Slika /slike/slika 1139.jpg

(Valbandon, 22.-23. listopada 2015.), za stručnjake koji se bave ovom problematikom

U zajedničkoj suradnji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Pravosudne akademije i Ministarstva unutarnjih poslova, u razdoblju od 22.- 23. listopada 2015., u Valbandonu je održana regionalna edukacija iz područja suzbijanja zlouporabe droga.

Edukacija je bila namijenjena sucima, državnim odvjetnicima, predstavnicima USKOK-a, Ministarstva unutarnjih poslova, sanitarnim inspektorima, probacijskim i carinskim službenicima, mrtvozornicima i liječnicima sudske medicine, a istu su otvorili gđa Verica Orešić Cvitan, savjetnica ravnateljice za kazneno pravo Pravosudne akademije i g. Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Tijekom ove regionalne tematske edukacije održane za područje Primorsko-gorankse, Istarske i Ličko-senjske županije, predstavljene su aktualne teme iz područja kaznene politike suzbijanja zlouporabe droga, kao i sustav suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj te Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih tvari. Trenutno se kroz Europski Sustav ranog upozoravanja prati preko 500 novih psihoaktivnih tvari koje su detektirane u zadnjih nekoliko godina, dok je na području Hrvatske u proteklih pet godina identificirano 75 novih droga (od čega njih 19 u 2015. godini).

Pored navedenog, predstavljeno je tržište novih psihoaktivnih tvari, prevalencija uporabe novih droga te zakonska kontrola i opasnosti povezane s uporabom novih droga. Također su predstavljene koordinirane akcije obilazaka tzv. "smart shopova" provedene tijekom 2014. i 2015. godine u 19 gradova u RH, od strane sanitarnih inspektora Ministarstva zdravlja, djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, djelatnika Carinske uprave Ministarstva financija te uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droge i Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić”.

Tijekom predavanja o utvrđivanju uzroka smrti istaknut je problem značajnog pada sudsko medicinskih obdukcija, te je spomenuta važnost provedbe Toksikoloških analiza pri utvrđivanju uzroka smrti. Predstavljen je probacijski sustav, u kojem su zbog velikog udjela ovisnika u svakom uredu imenovani koordinatori za ovisnosti.

Statistički pokazatelji MUP-a ukazuju na trend povratka droge tipa heroin i sve aktualniji tzv. „indoor“ uzgoj marihuane koji se javlja u zemljama EU, dok tržište droga u RH obilježavaju i mnogobrojni glazbeni festivali. Tijekom edukacije predstavljena su iskustva u primjeni Zakona o kaznenom postupku s posebnim osvrtom na specifičnosti vezane za kriminalitet droga, kao i uloga prekršajnog zakonodavstva u suzbijanju zlouporabe droga. Većina prekršaja odnosi se na posjedovanje droge za osobnu upurabu, a čine ga mlađe osobe do 30 godina, a kod maloljetnika najčešće stariji maloljetnici. Broj maloljetnih počinitelja ove vrste veći je na području Pule i Rijeke nego u ostalim sredinama.

Završno je prikazana regulacija zlouporabe droga u Kaznenom zakonu kroz prikaz sadašnje kaznenopravne regulative zlouporabe droga i njenu usporedbu sa prijašnjom regulativom.

Edukacije ove vrste predstavljaju priliku da se razmjene informacije iz prakse i rasprave problemi te da iste doprinose unaprjeđenju međuresorne suradnje i podizanju kvalitete provedbe kaznenopravnih sankcija u odnosu na počinitelje kaznenog djela zlouporabe droga, kao i aktualizaciji poteškoća s kojima se stručnjaci susreću u praksi.

Edukacija je održana u prostoru Odmarališta Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu, a na istoj je sudjelovalo preko 60 sudionika kojima su uručene potvrde o sudjelovanju.
   

Sudionici edukacije mogu kontaktirati Ured (ured@uredzadroge.hr) u slučaju potrebe za pojedinim prezentacijama.
 

Pisane vijesti