Rezultati projekta "Cjelovit pristup liječenju te socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji ovisnika o drogama" - CLOUD

Slika /slike/cLOUD1.jpg

proveden s ciljem razvoja područja zaštite zdravlja s naglaskom na prevenciju zlouporabe droga te liječenje, rehabilitaciju i socijalnu reintegraciju ovisnika.


Značajni dio projekta čini prekogranično povezivanje javnozdravstvenih, visokoškolskih, znanstvenoistraživačkih i nevladinih resursa.

U okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) operativnog programa prekogranične suradnje Slovenije-Hrvatske 2007 – 2013 koju su zajednički pripremile Slovenija i Hrvatska, a koji je sufinancirala Europska unija (EU), provodio se program s područja socijalne reintegracije korisnika zabranjenih droga "Cjeloviti pristup liječenju te socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji ovisnika o drogama" - CLOUD, koji je prijavljen je 2012. godine i odobren 15. 7. 2015. kao zadnji u nizu Službe za razvoj i europsku kohezijsku politiku RS. Projekt je završen 30. 6. 2016.

U projektu je sudjelovalo šest partnera, tri na slovenskoj i tri na hrvatskoj strani: Sveučilište na Primorskem kao vodeći partner (UP FAMNIT in UP FVZ); Nacionalni institut za zaštitu zdravlja, jedinica Kopar (NIJZ); Društvo SVIT Kopar (SVIT); Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci (MEDRI);  Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZJZ-PGŽ) te Udruga Vida (VIDA).

Svrha projekta bila je:

• prikupiti sve potrebne podatke za analizu trenutnog stanja na području upotrebe droga na obalno-kraškom području u Sloveniji i u Primorsko-goranskoj županiji u Hrvatskoj,  u zajedničkom prostoru koji obuhvaća obalno-kraško područje u Sloveniji i Primorsko-goransku županiju u Hrvatskoj te u prekograničnoj suradnji izvesti epidemiološka istraživanja s ciljem ranog praćenja promjene broja i tipa ovisnosti i time omogućiti pravovremenu prevenciju;

• pripremiti socijalne mjere koje će obuhvatiti usmjerenje korisnika k obrazovanju  i/ili zapošljavanju te pomoć kod reintegracije u okolinu, uključujući uspostavljanje novog resocializacijskog centra u Rijeci;

• ojačati prekogranične kapacitete i međusobnu suradnju znanstveno-istraživačkih organizacija na području inovativne dijagnostike,  epigenetike i monitoringa;

• svrha projekta je i akreditacija multidisciplinarnog poslijediplomskog studijskog programa s područja javnog zdravlja, koji će stručnjake različitih profila obrazovati i osposobljavati za rad na području prevencije, liječenja i socijalne reintegracije ovisnika i njihovih obitelji;

• izrada web portala koji će predstavljati sva skupljena znanja na projektu i omogućiti suradnju različitih ciljanih grupa.

Cilj projekta je između ostalog bio je:

− prekograničnom suradnjom ubrzati provođenje postojećih i izraditi nove inovativne programe ranog otkrivanja promjena na tržištu droga i sprječavanje porasta broja ovisnika;

− ostvarivanje učinkovitih protokola socijalne reintegracije korisnika zabranjenih droga;

− uspostavljanje stambene zajednice za prijem ovisnika po njihovom otpuštanju iz terapeutske zajednice;

− akreditacija kurikuluma poslijediplomskog studijskog programa s područja javnog zdravlja i tretmana ovisnosti;

− organizacija međunarodne konferencije.

 

Rezultati

 
U rubrici na desnoj strani možete preuzeti letak s rezultatima i  publikaciju s prikazom izazova izgradnje cjelovitog pristupa prevenciji ovisnosti te liječenju, resocijalizaciji i socijalnoj reintegraciji ovisnika u Republici Hrvatskoj.
 
U publikaciji Izazovi izgradnje cjelovitog pristupa prevenciji ovisnosti te liječenju, resocijalizaciji i socijalnoj reintegraciji ovisnika u Republici Hrvatskoj - Analiza stanja i potreba te iskustava Primorsko-goranske županije, poziva se na akciju te se predlaže:
 
  • Osnažiti nacionalni sustav praćenja problematike izgradnjom jedinstvenog sustava indikatora rizičnih ponašanja i mentalnog zdravlja djece i adolescenata kao podloge za planiranje sustavnijih mjera rane detekcije rizičnih ponašanja i ciljanih preventivnih intervencija.
 
  • Poticati unutarnje i prekogranično povezivanje, izmjenu znanja i iskustava na lokalnoj razini kao i izgradnju prekograničnih partnerstva pokretanjem zajedničkih stručnih, programskih i projektnih platformi za aktivnosti u području prevencije, liječenja i resocijalizacije te u nastupanju prema trećim stranama poput europskih fondova i međunarodnih organizacija.
 
  • Smanjenjem zloupotrebe opijata, posebice heroina, otvara se prostor za jačim angažmanom u području prevencije i suzbijanja zloupotrebe supstitucijske terapije, lijekova, „novih droga“, kao i nesupstancijalnih ovisnosti poput kockanja, ovisnosti o internetu i dr. Veću pažnju potrebno je usmjeriti razvoju novih, dostupnih i prilagodljivih programa resocijalizacije i socijalne reintegracije utemeljenim na stvarnim potrebama korisnika kao i lokalne zajednice. Veliki potencijali nalaze se u poticanju socijalnih zadruga i socijalno poduzetničkih projekata nevladinog sektora i samih korisnika.
 
  • Osnažiti sustav podrške provedbi programa prevencije utemeljenih na standardima kvalitete i kvaliteti implementacije. Potrebno je nastaviti i osnažiti inicijative stvaranja registra programa dobre prakse i registra vrednovanih intervencija usmjerenih jačanju vidljivosti, dostupnosti i diseminaciji postojećih modela dobre prakse. Jednako tako te s istim ciljem važnim se čini stvoriti nacionalni okvir za poticanje vrednovanja prevencijskih programa. S ciljem jačanja prevencijskih kapaciteta, prije svega ljudskih, kao katalizatora razvoja ostalih, važno je osnažiti postojeće formalne i neformalne oblike stručnih usavršavanja te poticati razvoje novih.
 
  • Proizvoljnost i pristup „opće prakse“ najviše štete čine prevencijskim stručnjacima i njihovim korisnicima jačajući predrasude o tome kako „ništa ne funkcionira“.

Više informacija o projektu CLOUD dostupno na: http://www.ipa-cloud.eu/index.php/hr/

Pisane vijesti

Dokumenti