Sastanak konzultacijske grupe Pariškog pakta

U Beču je 7.-8. prosinca 2011. održan sastanak političke konzultacijske grupe Pariškog pakta. Pariški pakt je inicijativa pokrenuta 2003. na Ministarskoj konferenciji o putovima droge iz Srednje Azije u Europu održanoj u Parizu, na kojoj su se ministri vanjskih poslova ili drugi visoki predstavnici zemalja sudionica obvezali na podijeljenu odgovornost u rješavanju problema povezenih s krijumčarenjem afganistanskih opijata. Danas inicijativa predstavlja partnerstvo više od 50 zemalja i međunarodnih organizacija koje kreira i provodi zajedničke mjere suzbijanja krijumčarenja i konzumacije opijata te povezanih zdravstveno-socijalnih problema u svim pogođenim područjima, među kojima se nalazi i tzv. Balkanska ruta. Aktivnosti Pariškog pakta koordinira UN Ured za droge i kriminal (UNODC).



UNODC procjenjuje kako preko južnog koridora godišnje prolazi između 65-80 tona afganistanskog heroina. U Jugoistočnu Europu godišnje ulazi oko 65 tona heroina, a iz Regije dalje ide 60 tona. Godišnja vrijednost opijata koji se krijumčare kroz Jugoistočnu Europu se procjenjuje na 30 milijardi USD, dok je vrijednost pojedinih nacionalnih tržišta opijata u zemljama Regije iznosila 500 milijuna USD u 2009. godini. Također se procjenjuje kako su balkanske kriminalne skupine u 2009. ostvarile profit  od oko 2 milijarde USD. Predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske je u svojoj intervenciji naglasio kako Hrvatska podržava novi Regionalni program UNODC-a za JI Europu 2012.-2015. te je spremna svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju kapaciteta u drugim zemljama Jugoistočne Europe.

Pored preporuka regionalnih stručnih sastanaka održanih pod okriljem Pariškog pakta u 2011., razgovaralo se i o pripremi ministarske konferencije Pariškog pakta koja će se održati 16. veljače 2012. u Beču (Hoffburg) te o operativnim prioritetima stručnih sastanaka Pariškog pakta u idućoj godini.

Bilješka

Pisane vijesti