Strateška analiza - objavljeno Europsko Izvješće o tržištu droga (2016.)

Slika /slike/eu_dm_report.png

Izvješće o tržištu droga izrađeno u suradnji EMCDDA-a i Europol-a, predstavljeno je na konferenciji za novinare u Bruxellesu 5. travnja 2016.

Promet ilegalni drogama je veliki „business“ koji predstavlja jednu od glavnih aktivnosti kojima se ostvaruje dobit organiziranog kriminala. Procjenjuje se da čini oko jedne petine globalnih prihoda kriminala. Negativni utjecaji ilegalnih tržišta droga višestruki su i dalekosežni, što je razlog zašto ostaju ključna prijetnja sigurnosti Europske unije i sigurnost svojih građana.
Uoči Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, Posebne sjednice o drogama (UNGASS), dvije agencije EU - Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) i Europol - objavile su svoje najnovije state-of-the-art Izvješće o drogama u EU na tržištu, pružajući detaljnu analizu ovog politički-relevantnog područja.

EU Izvješće o tržištu droga (2016.) – detaljnu analizu predstavili su na konferenciji za novinare u Bruxellesu 5. travnja 2016., g. Dimitris Avramopoulos, Europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo. Povjereniku se pridružio i direktor EMCDDA-a, g. Alexis Goosdeel i direktor Europola g. Rob Wainwright.

EU Izvješće o  tržištu droga (2016.), objavljeno od strane EMCDDA-a i Europol-a, procjenjuje da Europljani troše najmanje 24 milijardi eura godišnje na promet ilegalnih droga, što je jedna od glavnih aktivnosti koja ostvaruju dobit za organizirani kriminal u Europi. U izvješću se pruža analiza stanja tržišta droga u EU, obuhvaća trendove duž opskrbnog lanca od proizvodnje i trgovine do marketinga, distribucije i potrošnje. Također analizira značajne troškove tih tržišta za društvo, uključujući njihov utjecaj na poduzeća, državne institucije, susjedstvo, obitelji, pojedince i zajednicu.

Izvješće – uz koje je objavljen i Strateški pregled - kombinira praćenje droga i analitičke vještine EMCDDA-a sa Europolovim operativnim obavještajnim podacima o trendovima u organiziranom kriminalu. Opisuje tržište koje se stalno razvija, prilagođava i koristi prilike, što predstavlja ključni izazov za kreatore politika, agencije za provedbu zakona i javnog zdravlja.

Izvješće pokazuje da dok tradicionalna ruta trgovine ljudima i dalje postoji, rute prometa drogama su manje specifične u odnosu na vrstu sredstava nego prije. Legitimni transport i logistička infrastruktura i dalje se koriste, a pomorski kontejneri predstavljaju prikladan kanal za velike pošiljke droga koji se uvoze u Europu. Suvremeni razvoji  internetskih tržišta koji uključuju i dark net, anonimne softvere i kripto-valute također nude nove mogućnosti za on-line opskrbu droga.
 

Pisane vijesti | Međunarodne publikacije