Stručni skup - Prevencija ovisnosti

Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske 20. listopada 2010. organizirali su  jednodnevni stručni skup pod nazivom "Prevencija ovisnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama" koji se održao u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Zagrebu. Stručni skup bio je namijenjen županijskim koordinatorima i voditeljima školskih preventivnih programa, te županijskim koordinatorima programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi.

Bilješka



Skupu je nazočilo 100-tinjak osoba, a na početku su se nazočnima pozdravnim govorima obratili ministar znanosti, obrazovanja i športa dr.sc. Radovan Fuchs i predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH mr.krim. Dubravko Klarić.

Cilj skupa bio je predstavljanje Nacionalnog programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno–obrazovnom sustavu te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi za  razdoblje od 2010. do 2014. godine, koji je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 4. lipnja 2010., te diskusija o provedbi programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u okviru odgojno-obrazovnog sustava i sustava socijalne skrbi.

S obzirom na to da je Nacionalni program prevencije ovisnosti prvi dokument koji objedinjuje preventivne strategije i koji ima za cilj suzbijati i sprječavati pojavu svih oblika ovisnosti među djecom i mladima te rizično ponašanje djece i mladih vezano uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti, namjera navedenog skupa, između ostalog bila je i pružanje smjernica i preporuka za učinkovitiju provedbu navedenog Nacionalnog programa te unaprjeđenje provedbe cjelokupne preventivne politike u Republici Hrvatskoj.
Prezentacije

Nacionalni program prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno–obrazovnom  sustavu te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi za  razdoblje od 2010. do 2014. godine (NPPO), (mr.krim. Dubravko Klarić, predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe droga VRH).

Organizacijska struktura provedbe NPPO-i i Načela, ciljevi, mjere provedbe i smjernice NPPO-i (Sanja Mikulić, dipl.iur., načelnica Odjela za opće programe i strategije Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i dr.sc. Jadranka Ivandić Zimić, savjetnica u Vladi i Vladinom uredu).

Odgoj u prevenciji i temeljne pretpostavke za dobru školsku prevenciju ovisnosti (prof.dr.sc. Slavko Sakoman, Klinička bolnica "Sestre milosrdnice" – Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti).



 

Planiranje i evaluacija preventivnih programa, (doc.dr.sc. Valentina Kranželić, Sveučilište u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Odsjek za poremećaje u ponašanju)

Prezentacija
Darko Tot, Agencija za odgoj i obrazovanje
Prezentacije preventivnih programa dobre prakse koje se provode na razini pojedinih županija

Preventivni programi i aktivnosti na prevenciji ovisnosti u školskom okruženju u Virovitičko-podravskoj županiji (Miroslav Venus, dr.med., ravnatelj ZZJZ "Sv. Rok" Virovitičko-podravske županije)

Predstavljanje knjige "Važno je ne započeti"
(Siniša Brlas, Virovitičko-podravska županija)

 

 

Prezentacija programa "Odaberi sport",
(Vito Spasović, Zagrebački judo savez)

Pisane vijesti