Usvojen Nacionalni program prevencije ovisnosti za djecu i mlade

Slika /slike/shutterstock_112305782_cr.jpg

u odgojno-obrazovnom sustavu, te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi (2015. - 2017.)

17. rujna 2015. na 253. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Nacionalni program prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu, te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi za razdoblje od 2015. do 2017. godine (u daljnjem tekstu: NPPO).

NPPO izrađen je i donesen na prijedlog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, u cilju ujednačavanja i izgradnje preventivnog sustava na nacionalnoj razini, a kako bi se osigurala dosljedna i kontinuirana provedba preventivnih programa koji trebaju biti jednako dostupni svoj djeci i mladima.

Radi se o revidiranom dokumentu koji je donesen 2010. za četverogodišnje razdoblje, koji je izradila radna skupina u kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva turizma, Carinske uprave, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda.

NPPO za razdoblje od 2015. do 2017., u odnosu na prethodno važeći dokument usklađen je s aktualnim stanjem, te su napravljene izmjene u odnosu na suradnike i nositelje provedbe u pojedinim mjerama.

Novo usvojeni NPPO primjenjivat će se do 31. prosinca 2017. odnosno do isteka primjene važeće Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga 2012.-2017. i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za razdoblje  2015. -2017.
 
Ostvarivanjem osnovnih ciljeva definiranih u Nacionalnom programu, osigurati će kontinuirano provođenja mjera prevencije ovisnosti. Za primjenu Nacionalnog programa osigurana su financijska sredstva iz državnog proračuna i prihoda od igara na sreću sukladno djelokrugu i obvezama pojedinih ministarstava i državnih tijela koja su određena kao nositelji provedbe mjera i aktivnosti iz Nacionalnog programa.
 
Za koordinativnu ulogu u provedbi Nacionalnog programa na nacionalnoj razini zadužen je Ured za suzbijanje zlouporabe droga koji o provedbi istog podnosi izvješće Vladi Republike Hrvatske u okivru godišnjeg Izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga.
 
 

Pisane vijesti