Zdrav za 5 na Bundeku: Prevencijom do zdravih stilova života

BundekDana 11. lipnja 2013. od 11:00 do 14:00 sati na jezeru Bundek održan je skup kojem je cilj bio podizanje razine svijesti učenika osnovnih škola o prevenciji nasilja, zaštite djece u prometu, prevenciji i zaštiti djece od minsko-eksplozivnih sredstava, prevenciji nasilja na sportskim manifestacijama, te promocija važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode kroz projekt "Zdrav za 5". Događaj je bio namijenjen djeci i mladima, a u sklopu istog su prezentirani i prikazani različiti preventivni projekti i sadržaji kojima se djecu od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta senzibilizira i informira o pozitivnim i kvalitetnim načinima ispunjavanja njihovog slobodnog vremena. Na navedenoj manifestaciji sudjelovalo je oko 400 djece iz osnovnih škola i vrtića. Događaj se održao u partnerskoj organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Policijske uprave Zagrebačke uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, te Zagrebačkog holdinga d.o.o. - Podružnice Upravljanja sportskim objektima. U večernjim satima 11. lipnja - od 21:00 sati održana je besplatna projekcija francuskog filma "Ljetni sati".

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava zagrebačka organizirali su predstavljanje projekta "Zdrav za 5" usmjerenog na prevenciju ovisnosti droga, alkohola i igara na sreću i preventivnih sadržaja vezanih uz sigurnost u prometu na cestama. Posjetiteljima su prikazane i različite policijske profesije. Forenzičari iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" održali su interaktivnu radionicu s djecom i prezentirali rad kriminalističkih tehničara, Služba kriminaliteta droga Policijske uprave zagrebačke izvela je pokaznu vježbu policijskog psa za detekciju droga, policijski službenici Protueksplozijske službe educirali su i savjetovali najmlađe o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava.

Na sajmu su prezentirani i razni drugi kulturno, umjetnički i sportski sadržaji, preventivni programi i projekti raznih institucija, agencija i organizacija civilnog društva tematski namijenjeni djeci i mladima. Svoje štandove postavili su, između ostalih, Vladin ured za suzbijanje zlouporabe droga, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, HAK, Hrvatska udruga nadzornika i čuvara prirode, Hrabri telefon, Gradsko društvo Crvenog križa, Odred izviđača, AMK Siget i brojni drugi.



Pisane vijesti