Obilježavanje Međunarodnog dana u Primorsko-goranskoj županiji

Održana tiskovna konferencija i edukativna predstava za pripadnike Romske manjine


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti i nezakonitog prometa drogama, dana 29. lipnja 2015., u Rijeci, u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije održana je tiskovna konferenciju u organizaciji udruge "HEPATOS RIJEKA", u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ (Odjelima zaštite mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja bolesti ovisnosti, epidemiologije i socijalne medicine).

Tiskovnoj konferenciji su prisustvovali: doc.dr. Željko Jovanović, saborski zastupnik, Predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH; Vedrana Fržop, dr.med., viša savjetnica za zdravstvo, Upravni odjel za zdravstvo Primorsko-goranske županije; Karla Mušković, dr.med., viša savjetnica za zdravstvo, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeka; predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ - prof.dr.sc. Vladimir Mićović, dr.med., Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ; Karmen Jureško, dr. med., spec psihijatar, Voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i dr.sc Danijela Lakošeljac, dr.med., spec. epidemiolog, Voditeljica Odjela epidemiologije i predsjednica Udruge "HEPATOS RIJEKA", Aleksandra Marković, dipl. teolog.

Za predstavnike nacionalne manjine Roma iz Primorsko-goranske županije 30. lipnja 2015. godine održana je kazališna predstava “ LUCIJINA PRIČA “ u izvedbi RI-Teatra, a na tekst g. Branka Ružića, koja na edukativan i duhovit način pristupa pitanjima prevencije, odgovornog spolnog ponašanja te općenito brige za vlastito zdravlje pa tako i pitanjima zlouporabe droga i opojnih sredstava, a sve s ciljem poboljšanja zdravlja romske populacije sukladno Akcijskom planu "Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015. godine".

Predstava je odigrana u prostoru RI TEATRA, a izvedbi su prisustvovali predstavnici Zajednice Roma Primorsko-goranske županije "Romsko jedinstvo" s gospođom Čejsibom Mehmeti kao predstavnicom te predstavnici Roma Aškalija s g. Šukrijom Ferizijem kao predstavnikom.

Predstava je dio projekta "Lucijina priča" s kojim je Udruga "Hepatos Rijeka" sudjelovala na objedinjenom natječaju Ministarstva zdravlja RH, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH i Ministarstva socijalne politike i mladih RH na području univerzalne prevencije rizičnih ponašanja mladih za 2014./2015. Partner u ovom projektu je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, a suradnik RI Teatar.