Predstavljeni Akcijski plan Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti za razdoblje od 2014. do 2017. godine te najavljena provedba istraživanja Analiza komunalnih otpadnih voda - praćenje trendova u zlouporabi droga na području Grada Zagreba

Ravnatelj Ureda Željko Petković sudjelovao je na konferenciji za medije koja je održana 14. srpnja 2014. u 10,00 sati, u Upravi Grada Zagreba, a na kojoj su od strane predstavnika Grada Zagreba, PU Zagrebačke, Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti, te Instituta Ruđer Bošković, predstavljeni Akcijski plan Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti za razdoblje od 2014. do 2017. godine te najavljena provedba istraživanja Analiza komunalnih otpadnih voda - praćenje trendova u zlouporabi droga na području Grada Zagreba.

Ravnatelj Ureda istaknuo je kako je trend zlouporabe droga u Hrvatskoj već nekoliko posljednjih godina stabilan. U bolničkom i izvanbolničkom sustavu godišnje se liječi oko 8.000 osoba. Tržište droga postaje sve kompleksnije budući se gube podijele na stare i nove droge, a uporaba više droga istovremeno (poliuporaba) postaje sve prisutniji trend u zemalja EU i u Hrvatskoj. Također sve veći problem predstavljaju druge vrste ovisnosti, posebice ovisnička ponašanja vezana za kockanje, klađenje i Internet. Područje od posebnom interesa u zemljama članicama EU, pa tako i u Hrvatskoj predstavljaju zabrinjavajući trendovi pojave tzv. „novih droga“. Tijekom 2013. u Europski sustav ranog upozoravanja prijavljena je 81 nova droga, od čega je Hrvatska prijavila 12, čime se broj novih tvari koje Europski centar za droge i ovisnosti (EMCDDA) o drogama prati povećao na više od 350. EMCDDA je u 2013. utvrdila 650 internetskih stranica koje prodaju takve tvari.



Pisane vijesti