Godišnje izvješće EMCDDA-a (2010.): Stanje problematike droga u Europi

Annual Report 2010 (3,14 MB)Godišnje izvješće EMCDDA-a objavljeno je 10. studenog 2010. godine. Izvješće o stanju problematike droga u Europi predstavlja EMCDDA-ov godišnji pregled o problemu droga. Izvješće predstavlja glavnu referentnu publikaciju namijenjenu kreatorima politika, stručnjacima i praktičarima u području droga, odnosno svima koji su u potrazi za najnovijim podatcima vezanim uz suzbijanje zlouporabe droge u Europi. Godišnje izvješće izlazi svake jeseni, te sadrži ne-povjerljive podatke potkrijepljene širokim rasponom brojčanih podataka.

S kojim novim izazovima i prijetnjama se Europa suočava u području droga? Koji su najnoviji pravni, socijalni, zdravstveni i zakonski odgovori? Koliko se osoba u Europi godišnje uključuje u tretman? Koji su najnoviji trendovi u ponudi droga i kriminalitetu zlouporabe droga? To su samo neka od pitanja koja razmatra godišnje izvješće 2010: Stanje problematike droga u Europi (EMCDDA-a).



Pregledavajući Izvješće, Europska povjerenica  za unutarnje poslove Cecilia Malmström, rekla je kako je ovo izvješće važno jer obuhvaća problematiku zlouporabe droga na europskoj razini  te predstavlja neprocjenjiv izvor podataka i analiza.

Europska politika o drogama temelji se na uravnoteženom pristupu koji se bavi potražnjom kao i ponudom  nedopuštenih droga. Krijumčarenje drogom i dalje je jedna od najprofitabilnijih aktivnosti organiziranih kriminalnih skupina u EU danas. Razumijevanje rada tržišta droga važan je prioritet tekuće Europske strategije i Akcijskog plana o drogama. Mnoga poglavlja u izvješću pružaju podatke o ponudi i dostupnosti određenih vrsta droga ili istražuju inovacije organiziranog kriminala u zaobilaženje kontrola.

"Izvješće pokazuje potrebu za poboljšanje nadzora u EU, kao dio koordiniranog europskog pristupa u borbi protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala", rekla je povjerenica Malmström. Procjena utjecaja aktivnosti smanjenja ponude je postala sve više zajednička tema rasprave u politici Europske unije. Ipak, izvješće ističe da je takva procjena "hendikepirana zbog nedostatka standardnih pokazatelja i mjera".

Europska komisija i EMCDDA u zajedničkoj suradnji prošlog mjeseca organizirali su prekretnu konferenciju za uspostavu standardnih europskih pokazatelja (indikatora) o pitanjima ponude droga, sukladno cilju navedenom u EU Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe droga za razdoblje (2009-12). Mehanizmi za njihovu provedbu mogu se očekivati u 2011., navodi direktor EMCDDA-a Wolfgang Götz. "To su ključni informacijski alati za poboljšanje  razumijevanja ovog područja od ključne važnosti za europsku politiku prema drogama. Oni su također preduvjet za projektiranje učinkovitijih intervencija u budućnosti usmjerenih protiv krijumčarenja droge i kriminala povezanog s drogama".

Godišnje izvješće (2010.) nudi najnovije podatke i komentare o stanju vezanom uz zlouporabu droga u 27 država članica EU, Hrvatskoj, Turskoj i Norveškoj, kao i međunarodne usporedbe.

Europa se suočava s novim izazovima što uključuje i  promjene u području ponude i zlouporabe droga. Više od milijun korisnika droga godišnje participira u liječenju, a problem zlouporabe droga nema dobnu granicu - sve više starijih korisnika traži pomoć. Informacije o Godišnjem izvješću, novostima, uslugama i događanjima dostupne su na:

www.emcdda.europa.eu/events/2010/annual-report

www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19714

Pisane vijesti