Performansi terapijskih zajednica

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti i s ciljem senzibiliziranja javnosti za Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja, 08. prosinca 2010. u Kazalištu Vidra, Zagreb, organizirani su Performansi terapijskih zajednica (kazališne predstave, modne revije, glazbeno-literarni program). Manifestacija je održana u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i terapijskih zajednica, a na istoj nazočilo je oko 150 sudionika.



Nakon pozdravnog govora predstojnika Ureda, mr.krim.Dubravka Klarića, nastupili su predstavnici iz terapijske zajednice "Ne-ovisnost" s predstavom Otisak srca, nakon čega je uslijedila pripovijetka o životu i modna revija pod nazivom Zamka života. Predstavu je izvelo 11 korisnica Doma za ovisnike "Zajednica Susret", terapijski centar Čiovo.

Predstavnici terapijske zajednice "San Lorenzo - Zajednica Cenacolo" nastupili su s dvije predstave. Prvu predstavu pod nazivom Maske izveli su korisnici terapijske zajednice, a u predstavi plesom opisuju teškoće koje mlada osoba prolazi tokom sazrijevanja, te na taj način  jasno upozoravaju i prenose  poruku čega se mladi trebaju  čuvati da bi sačuvali svoje ljudsko dostojanstvo i karakter. Izvođači druge predstave terapijske zajednice "Cenacolo" pod nazivom Mexicana, bili su roditelji korisnika u terapijskoj zajednici, a u istoj se plesom prikazuje život dvoje mladih ljudi koji se zaljubljuju, osnuju obitelj i teškoće koje prolaze sa svojim djetetom te kako pronalaze način da ih riješe.

S obzirom da se ovisnici vrlo često nakon završenog liječenja ne mogu uspješno uklopiti u društvenu sredinu zbog niza razloga, a jedan od njih je javno mnijenje o problemu ovisnosti o drogama koje cijelu ovisničku populaciju stigmatizira i isključuje iz radne i školske sredine što pogoduje recidivizmu bolesti ovisnosti i njihovom učestalom povratku ovisničkom stilu življenja, namjera ovog događanja bila je dodatno senzibiliziranje javnosti za problem ovisnosti te što uspješnija resocijalizacija ovisnika o drogama.

PROGRAM

Pisane vijesti