MOVE edukacija

Udruga Mentor iz Splita uz financijsku podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga organizirala je provedbu preventivnog programa "MOVE edukacije - kratke motivacijske intervencije" namijenjenu osobama koje se bave savjetovanjem mladih rizičnog ponašanja. Edukaciju su provele licencirane "MOVE" trenerice, Silvana Nikolić Perasović, dipl. sociolog i Igna Brajević Gizdić, dr.med., a u istoj je sudjelovalo 14 stručnjaka koji se u svakodnevnom radu bave savjetovanjem mladih osoba, a koji dolaze iz centara za socijalnu skrb, doma za odgoj djece i mladeži te doma za djecu "Maestral". Svoj doprinos održavanju edukacije dao je i grad Split osiguravši potrebnu tehničku opremu.



Provedbu preventivnog programa "MOVE" edukacija (kratke motivacijske intervencije), inicirao je Ured za suzbijanje zlouporabe droga za vrijeme trajanja CARDS 2004 projekta "Jačanje kapaciteta Republike Hrvatske za borbu protiv trgovine drogama i zlouporabe droga" koji se provodio pri Uredu, a ista je namijenjena osobama koje se bave savjetovanjem mladih rizičnog ponašanja. Tijekom 2008. i 2009. educirano je oko 200 osoba, a 2010. održana je edukacija edukatora pri čemu je 12 trenera steklo certifikate za provedbu "MOVE" edukacija. Provedba edukacija tijekom 2008. i 2009. organizirana je u suradnji Ureda, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

MOVE je preventivni program preuzet od nevladine organizacije "ginko e.v." koja je program osmislila kao trodnevne radionice pri tom objedinivši razne tehnike, terapijske metode, strategije savjetovanja i komunikacijske vještine temeljene na pristupima orijentiranim na klijenta i na socio-psihološkim teorijama. Tako u MOVE pronalazimo teoriju salutogeneze, motivacijski intervju, TTM (tranteoretski model), sadržaje vezane uz kaznenu politiku prema sredstvima ovisnosti i dr., a provedba samih edukacija je interaktivna, dinamična i dobro prihvaćena od strane sudionika. Za provedbu "MOVE" edukacija u RH ovlašteno je 12 educiranih trenera, koji sudionicima edukacija osiguravaju i potrebnu literaturu u suradnji s Uredom. Sudionici edukacija dobivaju potvrde o sudjelovanju. U okviru edukacije provodi se i evaluacija u obliku anketnog upitnika.

Pisane vijesti