Sastanak s udrugama i TZ-a i Stručni skup

(Tribine Grada Zagreba, 10.00 - 14.00 sati)


Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske organizirao je 30. studenog 2011. sastanak s udrugama za prevenciju ovisnosti i suzbijanje zlouporabe droga i terapijskim zajednicama, s ciljem definiranja prioriteta Natječaja za prijavu projekata udruga u Republici Hrvatskoj za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Državnoga proračuna za 2012. godinu na poziciji Ureda, kao i definiranja  budućih oblika suradnje Ureda i nevladinih organizacija.



U okviru programa djelatnice Ureda, načelnica Odjela za opće programe i strategije, Sanja Mikulić i dr.sc. Jadranka  Ivandić Zimić naglasile su kako ukupan iznos sredstva koji će se sa pozicije Ureda u 2012. godini izdvojiti za financiranje programa/projekata s ciljem suzbijanje zlouporabe droga još nije poznat, ali da će se u 2012. pokušati osigurati sredstva koja će omogućiti da se uz područje resocijalizacije, financira i određeni broj najkvalitetnijih projekata iz područja prevencije ovisnosti. Natječaj će se raspisati tijekom mjeseca veljače budući da će se ugovori o financijskoj potpori radi privremenog financiranja moći sklapati tek u mjesecu travnju 2012.

Sudionicima je najavljen plan organiziacije ciklusa radionica za udruge na temu strateškog planiranja, evaluacije i financijskog poslovanja. Savjetnica u Vladi i vladinom Uredu dr. sc. Jadranka Ivandić Zimić udruge je informirala o tome da će im se tijekom prosinca uputiti dopis u okviru kojeg će detaljno trebati izvijestiti o provedbi Projekta resocijalizacije te uputiti inicijativa da se sukladno primjerima dobre prakse u lokalnim sredinama oforme stručni timovi za resocijalizaciju u kojima uz njihove predstavnike trebaju sudjelovati predstavnici Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, centara za socijalnu skrb i područnih službi zavoda za zapošljavanje.

Novosti vezane za aktivnosti Ureda za udruge predstavila je gđa Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge VRH, a na sastanku su prezentirani i programi dobre prakse udruga Lige za prevenciju ovisnosti iz Splita, Udruge „SIRIUS - Centar za psihološko savjetovanje“ iz Zagreba, Udruge "P.E.T.+" iz Zagreba, te Udruge Ne-ovisnost iz Osijeka.

U drugom djelu sastanka, koji je započeo u 12.30 sati predstavljana su tri važna projekta koja je tijekom 2011. godine proveo Ured za suzbijanje zlouporabe droga i to: Baza podataka programa/projekata provedenih u području suzbijanja zlouporabe droga, Rezultati istraživanja tržišta droga te Pilot istraživanje o pojavnosti novih droga u Republici Hrvatskoj.

Rezultati pilot istraživanja pojavnosti novih droga u RH (doc.dr.sc. Valentina Kranželić) provedenog tijekom listopada i studenog 2011. na internetskim forumima putem on-line ankete, u kojem je sudjelovalo 1330 ispitanika, najviše u dobi između 18 do 25 godine života, pokazuju kako je većina ispitanika imala neka saznanja o novim drogama, najviše o spice proizvodima, mefedronu i ketaminu, ali je te konzumiralo droge oko 7,5 % ispitanika.

Dr.sc. Dalibor Doležal predstavio je rezultate Istraživanja tržišta droga u Republici Hrvatskoj kojim je ispitana uporaba, dostupnost i cijene ilegalnih droga, pojavnost novih psihoaktivnih tvari u Hrvatskoj, problematična uporaba droga te socio-ekonomske karakteristike osoba uključenih u programe smanjenja šteta na području Republike Hrvatske. Isti pokazuju kako najveću cijenu na ilegalnom tržištu imaju kokain i heroin, dok je najdostupnija droga na tržištu metadon, koja je ujedno i najviše zloupotrebljavana droga na ilegalnom tržištu. Josipa - Lovorka Andreić i Dijana Jerković iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga predstavile su Bazu programa suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na bazu programa  prevencije ovisnosti kao dio cjelokupnog projekta Baze.

Prezentacije

Bilješka




Pisane vijesti