Nova publikacija EMCDDA-a: Zdravstveni i društveni odgovori na probleme s drogom

Slika /slike/Emcdda_HR.jpg
24.10.2017. godine EMCDDA je objavio novu publikaciju ZDRAVSTVENI I DRUŠTVENI ODGOVORI NA PROBLEME S DROGOM koja je dostupna na:
   
Kako odgovoriti na probleme dugogodišnjih korisnika heroina? Kako reagirati na smrtne slučajeve prouzročene vrlo jakim fentanilima? Kako spriječiti štetu prouzročenu zlouporabom droge i alkohola na festivalima i u klubovima? Ta i mnoga druga pitanja istražuju se u novom europskom vodiču koji je objavio Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Health and social responses to drug problems: a European guide (Zdravstveni i društveni odgovori na probleme s drogama: europski vodič) temelji se na podacima iz više od 30 zemalja i po prvi put predstavlja pregled trenutačno dostupnih aktivnosti i mjera za rješavanje posljedica nezakonite uporabe droga.

Vodič je osmišljen za one koji se bave problemima s drogom iz perspektive službi zaduženih za planiranje javnog zdravstva do djelatnika i stručnjaka koji djeluju na prvoj crti odgovora u tom području.
Današnja zlouporaba droga složen je problem koji se stalno mijenja. Postoji cijeli niz različitih programa za rješavanje različitih potreba i ciljeva.

Novi vodič pruža praktične smjernice o boljem osmišljavanju, ciljanju i provedbi odgovora u području droge, pri čemu se stvaraju temelji za razvoj i uspješnu provedbu mjera.

U ovom vodiču zdravstvenih i društvenih odgovora na probleme s drogom promatraju se iz triju različitih perspektiva u pogledu odgovora na:
  • probleme povezane s različitim vrstama droge i uzorcima uporabe;
  • potrebe različitih skupina (npr. žena, mladih, tražitelja azila, starih korisnika droga); te
  • probleme u različitim okruženjima (npr. u zatvorima, u noćnim klubovima, na koncertima, u školama, na radnim mjestima, u lokalnim zajednicama);

 
 

Pisane vijesti