Objavljeno Europsko izvješće o drogama za 2019.: trendovi i razvoj (EMCDDA)

Slika /slike/EDR_19_hr1.jpg

Europa bilježi znakove povećane dostupnosti kokaina, s rekordnim zapljenama droge. To pokazuje Europsko izvješće o drogama za 2019.: trendovi i razvoj, koje je danas u Bruxellesu objavio Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

U svom godišnjem pregledu EMCDDA također utvrđuje izazove povezane s heroinom i novim sintetičkim opioidima, ispituje najnovija kretanja na tržištu kanabisa, sve veću ulogu Europe u proizvodnji sintetičkih droga i uporabu digitalnih tehnologija u svrhu zdravstvene dobrobiti u području droga.

U izvješću na 24 jezika, u tiskanom izdanju i PDF formatu, analizira se ponuda i tržište droga, učestalost konzumacije droga i trendovi u pogledu konzumacije te štetne posljedice povezane s konzumacijom droga i odgovori na te probleme. Izvješće će pratiti i Statistički bilten za 2019. (Statistical Bulletin 2019) koji sadržava skup podataka za Europu na kojemu se temelji analiza.

U godišnjem izvješću EMCDDA-a naglašava se još uvijek velika dostupnost većine nezakonitih tvari. Posljednji podatci pokazuju da se u Europi (28 država članica EU-a, Turska i Norveška) godišnje zabilježi više od  milijun zapljena nezakonitih droga.

Otprilike 96 milijuna odraslih osoba (15 – 64 godine) probalo je određenu nezakonitu drogu tijekom života, a procjenjuje se da godišnje 1,2 milijuna ljudi započinje tretman ovisnosti zbog uporabe nezakonitih droga (28 država članica EU-a). U 2018. u EU-u je prvi put otkriveno 55 novih psihoaktivnih tvari, čime je ukupni broj tvari pod nadzorom EMCDDA narastao na 730.
         
 
 

Pisane vijesti