Održana stručna tematska rasprava iz područja suzbijanja zlouporabe droga

Slika /slike/shutterstock_192595709_cr.jpg

Stubičke toplice, 29.-30. travnja 2019.


U razdoblju od 29. do 30. travnja 2019. godine u Stubičkim toplicama održana je Stručna tematska rasprava iz područja suzbijanja zlouporabe droga u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Pravosudne akademije, Državnog odvjetništva, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova.

Temeljem ciljeva postavljenih u strateškim dokumentima koji reguliraju problematiku droga i ovisnosti kojima je predviđeno jačanje integriranog pristupa u provedbi kaznene politike na području suzbijanja zlouporabe droga kao i razvijanje odgovarajućih programa i intervencija za postupanje s počiniteljima kaznenih djela i prekršaja na području zlouporabe droga, planirano je održavanje tematskih edukacija iz područja suzbijanja zlouporabe droga.

Regionalna tematska edukacija/rasprava iz područja suzbijanja zlouporabe droga bila je namijenjene sucima, državnim odvjetnicima, policijskim službenicima, probacijskim službenicima, te zdravstvenim djelatnicima iz službi za zaštitu mentalnog zdravlja,  prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo s  područja Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Varaždinske, Međimurske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, a na edukaciji je prisustvovalo oko 70 sudionika.

Sadržajni koncept edukacije obuhvatio je četiri plenarna predavanja koja su bila uvod u tematske panele.

U okviru prvog panela uvodno predavanje održala je gđa. Snježana Oset, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu, a panelisti su dali osvrt na prekršaje vezane uz zlouporabu droga i probleme uočene u praksi u primjeni Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Drugi panel bavio se utjecajem zakonodavne politike na izvršenje mjera liječenja/odvikavanja od ovisnosti i prevenciju ovisnosti i međuresornu suradnju u provedbi navedenih mjera, a istom je prethodilo predavanjem gđe Snježane Šalamon iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Grada Zagreba te gđe. Jane Špero, pomoćnice ministra pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav i probaciju, Ministarstva pravosuđa.

Postupovna i materijalnopravna pitanja i problemi u radu policije, državnog odvjetništva i sudova bili su tema trećeg panela koji je svojim predavanjem otvorio sudac Vrhovnog suda g. Dražen Tripalo, dok se kroz četvrti panel dao osvrt na problematiku i pojavnost novih droga te je uvodno navedena tematika predstavljena od strane predstavnica Službe za suzbijanje zlouporabe droga HZJZ; Smilje Bagarić i Sanje Mikulić.



 

 

 


 

Pisane vijesti