Održana 1. sjednica Povjerenstva suzbijanja zlouporabe droga Vlade RH

Dana 7. svibnja 2012. u Vladi Republike Hrvatske, pod predsjedanjem Milanke Opačić, potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih i predsjednice Povjerenstva, održana je 1. sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH. U okviru sjednice predstavljeni su i usvojeni najznačajniji strateški dokumenti iz područja suzbijanja zlouporabe droga za predstojeće razdoblje i to Nacrt Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2012.-2017. godine, Nacrt Nacionalnog Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za razdoblje 2012.-2014. godine, Nacrt Akcijskog plana o Nacionalnom informacijskom sustavu za droge u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2012-2013. godine.



U okviru rasprave istaknuto je kako je neophodno staviti naglasak na programe prevencije ovisnosti u odgojno obrazovnim ustanovama u provedbi ranih intervencija, te je naglašeno kako je potrebno provoditi mjere Nacionalnog programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno - obrazovnom sustavu, te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi za razdoblje od 2010. do 2014. godine (NPPO), te pojačati nadzor nad provedbom Obiteljskog zakona u dijelu koji se odnosi na roditeljski nadzor maloljetnika, i kontrolu nad zabranom točenja i prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnim osobama sukladno mjerodavnim Zakonima, te intenzivirati sankcioniranje za nepoštivanje navedenih zakonskih propisa. Istaknuto je kako je u provedbi mjera ranih intervencija prema rizičnim skupinama djece potrebno jačati uloge stručnih suradnika i nastavnika u odgojno-obrazovnim ustanova i potaknuti suradnju između centara za socijalnu skrb i školskih ustanova.

Povjerenstvo je usvojilo i dva Izvješća; Izvješće o provedbi provedbenog programa Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2011. koje daje pregled aktivnosti koje su tijekom 2011. izvršene na području suzbijanja zlouporabe droga, prevencije i liječenja ovisnosti, te međunarodne suradnje te Izvješće o provedbi Projekta resocijalizacije ovisnika o drogama za 2011. koje prikazuje tijek provedbe aktivnosti, utrošenih sredstava i ostvarene rezultate Projekta resocijalizacije, a zaključeno je da je u cilju unapređenja provedbe mjera iz Projekta te poboljšanja suradnje među nositeljima mjera potrebno poticati aktivniju međuresornu suradnju, te provoditi bolje informiranje liječenih ovisnika, ali i gospodarstvenika.

Nadalje, u toku 1. sjednice Povjerenstva raspravljalo se i o potrebi izmjena Smjernica za farmakoterapiju opijatskih ovisnika metadonom te o otvorenim pitanjima vezanim uz izmjenu istih kako bi se smanjila zlouporaba supstitucijske terapije i provedba iste suprotno Smjernicama. Zaključeno je da Ministarstvo zdravlja, nakon prikupljanja svih navedenih podataka i sukladno iznesenim prijedlozima, izradi prijedlog izmjene Smjernica te isti dostavi na raspravu na slijedeću sjednicu Povjerenstva.

Vezano uz problematiku novih droga donesen je zaključak da u cilju što žurnijeg definiranja zakonskog temelja za oduzimanje i uništavanje novih psihoaktivnih tvari koje nisu zakonski regulirane u Republici Hrvatskoj, se pristupi izmjeni zakonskih odredbi čime bi se Sanitarnoj inspekciji dala ovlast za oduzimanje i uništenje navedenih tvari, te da se izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga definira pojam novih droga.

Na sjednici su predstavljene i primjedbe koje je dostavila Udruga Mreža tijekom javne rasprave na Nacrt Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga 2012.-2014., kao i obrazloženja Ureda o razlozima neprihvaćanja istih, te je nakon provedene rasprave zaključeno je da se prihvaćaju obrazloženja Ureda o razlozima neprihvaćanja primjedaba. Nadalje, na sjednici su također predstavljeni i prijedlozi koje je dostavila Udruge Mreža a koji su vezani uz poboljšanje provedbe politike na području suzbijanja zlouporabe droga te osnaživanje uloge i odgovornosti organizacija civilnog društva u suzbijanju zlouporabe droga, te je zaključeno da Ured organizira sastanak s predstavnicima resornih ministarstava kako bi se razmotrila mogućnost da se jedan dio postotka lutrijskih sredstava dodijeli Uredu, kao i predlože mogući modeli za uspostavu centraliziranog sustava financiranja programa i projekata koji se provode na području suzbijanja zlouporabe droga. Nastavno na prijedloge vezane za donošenje mreže javne socijalne službe za područje Republike Hrvatske zaključeno je da Ministarstvo socijalne politike i mladih organizira sastanak s predstavnicima terapijskih zajednica a kako bi se raspravila otvorena pitanja.

Pisane vijesti