Predsjednik Josipović primio izaslanstvo Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas predstojnika Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade RH Dubravka Klarića koji je ga je izvijestio da u zadnje dvije godine, kad je riječ o suzbijanju zloporabe droga, ima pomaka na bolje.

Predsjednik Josipović podržao je jačanje struke, policije, državnog odvjetništva i specijaliziranih eksperata koji se bave borbom protiv droge, istaknuvši kako se tome mora pridodati i odgovarajuća kaznena politika što znači diferencijaciju, odnosno, prepoznavanje organizatora koji trebaju dobiti najstrože kazne. S druge strane, kazao je, treba znati da su "klinci" zatečeni s jointom ili dva mladi bolesni ljudi kojima treba pomoći te ih prije svega liječiti.



Izrazio je očekivanje da će u novom kaznenom zakonu biti prepoznata do kraja ta razlika, "da će možda lakši oblici posjedovanja droge i formalno preći u sferu prekršaja, dok će kazne za organizirani kriminal, za one koji proizvode i prodaju drogu, biti pooštrene ne samo na papiru nego i u praksi".

Klarić je rekao da je izvijestio predsjednika o stanju zloporabe i suzbijanju zloporabe droga u RH, istaknuvši da u zadnje dvije godine ima pomaka na bolje. "Ako gledamo kroz smanjenje smrtnosti od droga u Hrvatskoj i tu smo napravili značajan pomak", rekao je.

Izjavio je i kako Hrvatska i na međunarodnoj sceni prezentira svoje programe te da je donesen nacionalni program preventivnih aktivnosti za školsku populaciju. Uz praćenje na nacionalnom i međunarodnom planu možemo reći da je ta slika zadovoljavajuća, rekao je Klarić ističući kako ostaje problem odljeva novca u sustav droga i kriminala koji je u nas na godišnjoj razini oko dvije milijarde kuna, što od same zloporabe droga, što od posljedica koje nastaju (liječenje i dr.).

Izvijestio je da se starosna dob potrošačke populacije kreće između 14 i 16 godina. Posljednjih godina se počini oko 8000 kaznenih djela, a preko 5000 prekršaja vezanih za zloporabu droga i potrošnju, rekao je Klarić.

Preuzeto sa web stranice www.predsjednik.hr/17062010

Pisane vijesti