Republika Hrvatska uskoro ulazi u članstvo Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA)

Predstavnik EU agencije za droge u službenom posjetu potpredsjednici VRH i nadležnim hrvatskim institucijama

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga VRH, gđa. Đurđa Adlešić primila je 28. travnja 2010. u Banskim dvorima šefa Uprave za Reitox mrežu i međunarodnu suradnju EMCDDA-a, g. Alexisa Goosdeela. Na sastanku je naglašena dobra bilateralna suradnja u svim aspektima koja je neformalno započeta još krajem 2004. godine.



 

Svrha susreta bila je priprema Hrvatske za službeno sudjelovanje u radu EMCDDA-a koje će se realizirati ratifikacijom Sporazuma između Republike Hrvatske i Europske unije, parafiranog u Bruxellesu krajem prošle godine. Budući da još nije članica EU, Hrvatska će po ratifikaciji Sporazuma imati isti odnos s tom EU agencijom kao i Norveška, što u praktičnom smislu znači da će postati članica agencije s pravom sudjelovanja u radu Upravnog odbora EMCDDA-a u statusu promatrača, ali i pravnom obvezom nacionalnog izvještavanja EU sustavu za praćenje droga.

Potrebno je naglasiti kako je Hrvatska već niz godina aktivno sudjeluje u radu Reitox* mreže, zahvaljujući programima pretpristupne pomoći Europske komisije (CARDS, PHARE, IPA), koji su omogućili daljnji razvoj nacionalnog informacijskog sustava za droge u RH i usklađivanje nacionalne prakse s EU standardima. Ustrojavanjem Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje pri Uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga VRH, kao kontakte nacionalne točke za EMCDDA, omogućena je integracija hrvatskih podataka u širu Europsku sliku. Naime, Ured je krajem prošle godine EMCDDA-u dostavio treće nacionalno Izvješće o stanju problematike droga u RH koje je u suradnji s partnerskim institucijama, posebno Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom unutarnjih poslova, izrađeno prema standardiziranim smjernicama EMCDDA-a.

Preduvjet za informiran i znanstveno utemeljen pristup razvoju politika i mjera suzbijanja problematike droga predstavlja izrada sveobuhvatnog, objektivnog i analitičkog pregleda stanja droga i ovisnosti o drogama.

Kao nastavak dosadašnje suradnje u sklopu horizontalnih projekata EMCDDA-a, Hrvatska je zajedno s drugim zemljama Jugoistočne Europe pozvana na sudjelovanje u novom IPA projektu EMCDDA-a kojem je cilj pružanje znanstvene i stručne potpore razvoju nacionalnih informacijskih sustava za droge. Potrebno je naglasiti kako od svih zemalja u regiji jedino Hrvatska i Turska imaju operativne Nacionalne informacijske jedinice za droge koja je ujedno i kontaktna točka EMCDDA-a te će stoga u sklopu IPA projekta imati i izdvojen, napredan program rada. Stručni skup povodom otvaranja predmetnog IPA projekta održan je u Zagrebu, 29.-30. travnja 2010.

* Reitox je europska mreža nacionalnih informacijskih jedinica za droge

Pisane vijesti