Predstavljeni rezultati Izvješća o evaluaciji provedbe supstitucijske terapije

  • Slika /slike/Daan.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

u okviru tretmana ovisnosti


Dana 26. veljače 2018., u Kući Europe, (A. Cesarca 4, Zagreb), predstavljeni su rezultati evaluacije provedbe opijatsko supstitucijske terapije.

Prisutnim sudionicima uvodno se obratio g. Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga naglasivši važnost provedene evaluacije, kao i potrebu za uvažavanjem preporuka proizašlih iz evaluacije pri izradi nacrta nove Nacionalne strategije čija izrada je u tijeku.

Tijekom 2016. godine u suradnji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH i Nizozemskog instituta za mentalno zdravlje i ovisnosti - Trimbos instituta, proveden je znanstveno-istraživački projekt „Procjena liječenja i tretmana ovisnosti o drogama u RH“. Studija je bila usmjerena na tržište droga, bolnički i izvanbolnički sustav liječenja i tretmana, analizu koordinacije i suradnje različitih sustava te identificiranje glavnih izazova i evaluacijskih pitanja. Ključno pitanje ove studije bilo je utvrditi: Je li sadašnji sustav tretmana učinkovit u pogledu dostizanja ciljeva politike droga i potreba krajnjih korisnika? Zaključak studije upućuje na to da je sustav tretmana učinkovit u postizanju glavnih ciljeva u Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe droga te je postignuto ograničavanje širenja upotrebe opijata, problematične uporabe droga i smanjenje povezanih zdravstvenih i socijalnih posljedica upotrebe droga. Međutim, utvrđeno je da postoje područja za poboljšanje te su na temelju rezultata studije identificirane ključne preporuke, a najvažnija ukazuje na potrebu provedbe dodatnih istraživanja o uzrocima, prirodi i opsegu nemedicinske uporabe supstitucijske terapije. Trenutačna praksa propisivanja/izdavanja na recept opijatsko supstitucijske terapije te njena distribucija sve se više povezuje s neželjenim nuspojavama kao što su: ne-medicinska upotreba opijatsko-supstitucijske terapije i rastući troškovi pružanja opijatsko supstitucijske terapije kojima se ne upravlja. Naime, većina ispitanih stručnjaka ukazala je na zlouporabu propisanih lijekova za opijatsko supstitucijsku terapiju, kao i preusmjeravanje tih lijekova na ilegalno tržište, što može uzrokovati odnosno doprinijeti do neželjenih učinaka kao što su povećanje doza lijekova za supstitucijsku terapiju i generiranje novih ovisnika ovisnih o lijekovima za supstitucijsku terapiju kao glavnom sredstvu, što se također može povezati s povećanjem ukupnih troškova za provedbu opijatsko supstitucijske terapije.

Stoga je nastavno na ovaj projekt u drugoj polovici 2017. Trimbos Institut uz podršku Ureda proveo drugu fazu ovog istraživanja - posebnu evaluaciju liječenja i distribucije supstitucijske terapije, a na koju se iz godine u godinu troše sve značajnija financijska sredstva.

U okviru ovog istraživanja naglasak je bio na detaljnoj evaluaciji i procjeni provedbe supstitucijske terapije u okviru tretmana ovisnosti, a rezultati iste poslužit će također i za definiranje smjernica za izradu nove Nacionalne strategije suzbijanja ovisnosti 2018. - 2025. godine koja je u postupku izrade i reviziju postojećih smjernica za farmakoterapiju.

Za potrebe provedbe navedenog istraživanja su u razdoblju od 27. rujna 2017. do 06. listopada 2017. godine, u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu održane terenske posjete i fokus grupe/ intervjui s raznim dionicima na nacionalnoj i lokalnoj razini:
  • predstavnicima relevantnih ministarstava i ustanova,
  • nezavisnim stručnjacima,
  • liječnicima Službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo koji ordiniraju supstitucijsku terapiju,
  • liječnicima opće/obiteljske medicine koji distribuiraju supstitucijsku terapiju,
  • policijskim službenicima kriminaliteta droga,
  • predstavnicima organizacija civilnog društva koji provode programe smanjenja štete te
  • pacijentima koji su na supstitucijskoj terapiji i
  • korisnicima programa smanjenja šteta koji nisu uključeni u supstitucijsku terapiju.

Cilj evaluacije je bio na znanstveno utemeljenim principima provesti objektivnu analizu provedbe supstitucijske terapije u Republici Hrvatskoj, utvrditi prednosti i nedostatke te pružiti preporuke za unaprjeđenje ovog dijela tretmana ovisnika.

Evaluacija se bavila pitanjima kao što su utvrđivanje vrste i opsega zlouporabe i preusmjeravanja lijekova za opijatsko-supstitucijsku terapiju te eventualnim regionalnim razlikama, kao i o načinima na koji dolazi do zlouporabe i preusmjeravanja OST-e te razlozima ovih pojava.

Izvješće o rezultatima evaluacije provedbe supstitucijske terapije u okviru tretmana ovisnosti u Republici Hrvatskoj donosi ključne zaključke i preporuke koje su predstavili evaluatori:  g. Daan van der Gouwe i g. John-Peter Kools, iz Trimbos instituta za mentalno zdravlje i ovisnosti iz Nizozemske.
 
U nastavku možete preuzeti preporuke i zaključke rezultata evaluacije na hrvatskom jeziku te PPT prezentaciju i cjelokupno izvješće dostupno na engleskom jeziku.
       

Pisane vijesti