Predstavljeni rezultati znanstveno-istraživačkog projekta „Procjena liječenja i tretmana ovisnosti o drogama u RH“

  • Slika /slike/Skup procjena evaluacija tretmana.jpg
  • Slika

17. veljače 2017. godine u Zagrebu (Kuća Europe), predstavljeni su rezultati znanstveno-istraživačkog projekta „Procjena liječenja i tretmana ovisnosti o drogama u Republici Hrvatskoj“.
 
Naime, tijekom 2016. godine u proveden je znanstveno-istraživački projekt pod nazivom „Procjena liječenja i tretmana ovisnosti o drogama u RH“, u suradnji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH i Nizozemskog instituta za mentalno zdravlje i ovisnosti (Trimbos institut). Ova je znanstvena organizacija na razini EU provela niz značajnih istraživačkih projekata na području problematike droga, a jedna od specijalnosti im je evaluacija strateških dokumenata i različitih segmenata politika prema drogama i ovisnosti o drogama.

U okviru predmetnog projekta, stručni tim Trimbos instituta je u razdoblju od 17.-21. listopada 2016. proveo niz intervjua s ključnim dionicima u sustavu liječenja i tretmana ovisnika o drogama u RH te na temelju istih izradio završni dokument, čije rezultate je predstavio Bob Kaizer, vanjski suradnik Trimbos instituta.

Osim rezultata procjene tretmana u RH, također su predstavljeni rezultati Istraživanja o liječenju ovisnosti u Republici Hrvatskoj (Croatian Addiction Treatment Survey/CATS), zatim o nalazima istraživanja provedenih na uzorku upravljanom ispitanicima (RDS) vezanim uz preusmjeravanje i zlouporabu terapije opijatskim agonistima te je održana panel rasprava na temu prikazanih rezultata i mogućnosti za unaprjeđenje sustava liječenja osoba ovisnih o drogama u RH.



Pisane vijesti