Predstavljeni rezultati dva istraživanja, (07. veljače 2017., Zagreb)

Slika /slike/medijska.jpg

Europskog web istraživanja droga: obrasci uporabe te istraživanja Utjecaj glazbenog festivala i turističke sezone na potrošnju droga u Splitu.


U organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske održana je Konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati dva istraživanja:
 
  • Europskog web istraživanja droga: obrasci uporabe
  • Utjecaj glazbenog festivala i turističke sezone na potrošnju droga u Splitu.

Radi se o inovativnim pristupima praćenja problematike droga koji omogućavaju dobivanje šireg uvida u uporabu droga. Europsko web istraživanje droga provedeno je tijekom 2016. godine u šest europskih zemalja: Hrvatskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Republici Češkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. U okviru navedenog u Hrvatskoj su primijenjeni Facebook i Google oglasi za uključivanje sudionika koji su se pokazali brzim, relativno jeftinim i učinkovitim pristupom za obuhvat velikog broja sudionika u kratkom vremenu.
 
Na inicijativu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, tijekom 2016. Institut Ruđer Bošković proveo je istraživanje potrošnje droga primjenom analize odabranih urinarnih biomarkera droga u otpadnoj vodi u Splitu. Ova metoda do sada se u Hrvatskoj provodila u Zagrebu, Zadru i Splitu, a provodi se i u 50-tak ostalih europskih gradova.
 
O inovativnim pristupima praćenju problematike droga govorili su:
  • g. Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH
  • g. João Matias, znanstveni analitičar, Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama
  • dr. sc. Senka Terzić, znanstvena savjetnica, Institut Ruđer Bošković.
___________________________________________________________________________
Nakon završetka konferencije, održan je skup na kojem su rezultati istraživanja predstavljeni široj stručnoj javnosti.

Skup je otvorio dr.sc. Ivan Kovačić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar uprave i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske i dr.sc. Ines Strenja-Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora.
 
     

Pisane vijesti