Testiranje

Testiranje na prisutnost droga je moguće obaviti na sljedećim mjestima:
 

  1. U svim županijskim zavodima za javno zdravstvo besplatno se provodi testiranje urina na prisutnost droga.
  2. Testiranje urina na prisutnost droga moguće je obaviti u ordinacijama medicine rada. Testiranje se naplaćuje sukladno cjeniku pojedine ordinacije.
  3. Jednokratni testovi urina na prisutnost droge namijenjeni za kućnu uporabu dostupni su u ljekarnama na području Republike Hrvatske.
  4. Testiranje urina i kose na prisutnost droga isključivo u službene svrhe (po nalogu suda, na zahtjev poslodavca i sl.) provodi se u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (Ksaverska cesta 2, Zagreb), uz prethodnu najavu i rezervaciju termina mailom: infodroge@imi.hr ili telefonom: 01 4682 500.
Prije izuzimanja uzorka kose/urina potrebno je PREDOČITI VAŽEĆI IDENTIFIKACIJSKI DOKUMENT S FOTOGRAFIJOM. Također, prije izuzimanja uzorka, davatelj kose/urina za analizu potpisuje suglasnost za testiranje. Ako je davatelj kose/urina za analizu maloljetna osoba, suglasnost potpisuje i roditelj/staratelj.
Za analizu uzoraka kose/urina radi utvrđivanja prisutnosti droga i njihovih metabolita koristi se plinska kromatografija sa spektrometrijom masa (GC/MS).
U Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada može se zatražiti analiza kose na dvije skupine droga:
  • skupina: morfin, kodein, heroin, 6-acetilmorfin (specifični metabolit heroina), metadon (heptanon) i kokain;
  • skupina: amfetamin, metamfetamin, 3,4-metilendioksiamfetamin (MDA), 3,4-metilendioksimetamfetamin (MDMA-Ecstasy) i 3,4-metilendioksietilamfetamin (MDEA)

Cijena analize svake skupine je 85,00 EUR (s PDV-om).
Analiza kose proširuje mogućnost detekcije droge na mjesece, ovisno o duljini kose. Analiza kose služi kao dokaz ponavljane konzumacije droge