Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za 2011. - 2012. godinu

S ciljem poticanja što uspješnijeg zapošljavanja socijalno osjetljivih skupina u društvu među koje spadaju i liječeni ovisnici o drogama, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 03. veljače 2011. usvojila Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za 2011. - 2012. godinu.

Mjere za poticanje zapošljavanja iz navedenog Nacionalnog plana provode područne službe Zavoda za zapošljavanje, a u provedbi tih mjera usmjerenih prema nezaposlenim osobama iz osjetljivih skupina primjenjuje se fleksibilan pristup, te za osjetljive skupine među kojima su i liječeni ovisnici dugotrajna nezaposlenost nije uvjet za uključivanje u programe mjera za poticanje zapošljavanja već je potrebna samo prijava osobe u evidenciju Zavoda.



Mjere iz Nacionalnog plana koje su usmjerene i na liječene ovisnike su:

Mjera 3.4.3.1. Sufinanciranje zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih osoba iz evidencije HZZ-a te onih koji se nalaze u otkaznom roku,

3.4.3.2. Sufinanciranje zapošljavanja na "dijeljenom radnom mjestu" posebnih skupina nezaposlenih osoba iz evidencije HZZ-a,

3.4.3.4. Financiranje obrazovanja posebnih skupina prema potrebama tržišta rada i

3.4.3.5. Sufinanciranje zapošljavanja posebnih skupina u programima javnih radova.

Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uključuju ovisnike u navedene mjere na temelju preporuke ovlaštenog liječnika iz službe za prevenciju ovisnosti i/ili terapeuta i službenika tretmana u terapijskoj zajednici ili zatvorskoj ustanovi te mišljenja tima za profesionalno usmjeravanje i ocjenu radne sposobnosti.

Uz navedene mjere, temeljem Nacionalnog plana Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom gospodarstva rada i poduzetništva zadužen je za provedbu mjere 3.4.3.13. 1. Informiranje i poticanje osnivanja zadruga koje promiču socijalno zadružno poduzetništvo s ciljem poticanja s samozapošljavanja liječenih ovisnika, te 2. Sufinanciranje nevladinih organizacija i drugih ustanova koje provode programe usmjerene na pomoć ovisnicima pri doškolovanju, prekvalifikaciji i privremenom ili trajnom zapošljavanju, te druge oblike pomoći vezane za socijalnu integraciju liječenih ovisnika u društvenu sredinu, kao i mjere 3.4.3.14. Promocija, informiranje i edukacija nevladinih organizacija i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave o mjeri javnih radova, načinu izrade programa i ostvarivanju partnerstva u provedbi mjere.

Obje spomenute mjere imaju za cilj povećati informiranost liječenih ovisnika o mjerama iz Nacionalnog plana te potaknuti njihovo uključivanje u programe školovanja i zapošljavanja putem aktivne politike zapošljavanja, te samim tim doprinijeti njihovoj uspješnijoj resocijalizaciji i uključivanju u društvo.

Nacionalni plan za poticanje zapošljavanje za 2011. i 2012. godinu je objavljen i na web stranici MINGORP-a, www.mingorp.hr/default.aspx?id=2014

Pisane vijesti