Novi zakonodavni paket EU za brže odgovore na problem novih droga stupio na snagu

Slika /slike/shutterstock_166657157_cr.jpg
(21.11.2017.) 

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) je danas objavio kako je stupio na snagu novi EU zakonski paket koji će značajno unaprijediti sposobnost Europe da brzo reagira na prijetnje javnom zdravlju i sigurnosti koje uzrokuju nove psihoaktivne tvari.

Ovaj paket donosi ojačani EU sustav za rano upozoravanje (EU Early Warning System (EWS)) te brži postupak procjene rizika. Izmjene zakonodavstva uslijedile su kao odgovor na rast tržišta novih psihoaktivnih tvari te prate prijedlog Europske komisije koji se sastoji od:
 
  • Uredbe o razmjeni informacija, sustavu ranog upozoravanja i proceduri procjene rizika vezanih uz nove psihoaktivne tvari (nadopunom uredbe o radu EMCDDA); i
 
  • Direktive koja uključuje nove psihoaktivne tvari u definiciju „droga“.

Novi paket je zadržao dosadašnji pristup odgovora na problem novih psihoaktivnih tvari u tri koraka – rano upozoravanje, procjena rizika i kontrolne mjere – te u isto vrijeme značajno ojačao postojeće procese kroz olakšavanje i ubrzavanje prikupljanja podataka i procedura vezanih uz procjenu te skraćivanje rokova za sve predviđene aktivnosti.
 
Opširnije na strnici EMCDDA-a: http://www.emcdda.europa.eu/news/2017/16/new-legislation-response-new-psychoactive-drugs_en

Pisane vijesti