Okupljeni stručnjaci sustava ranog upozoravanja

Slika /slike/farmakologija_toksicnost_m.jpg

USZD okupio stručnjake iz regije na temu ranog upozoravanja u slučaju pojave novih droga


U organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, 09. listopada 2017. u Zagrebu je održan deseti godišnji sastanak Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari. Na sastanku se raspravljalo o najnovijim trendovima na području problematike novih droga na nacionalnoj i regionalnoj razini, a okupilo se 30-tak stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.
 
Svrha Sustava ranog upozoravanja je brza razmjena informacija o identificiranim novih drogama na tržištu s ciljem brzog donošenja mjera zaštite zdravlja građana, a posebno rizičnih skupina. Među novim drogama najčešće se koriste sintetski kanabinoidi koji su dizajnirani s ciljem oponašanja učinaka kanabisa, a na tržištu su dostupni u atraktivnim pakiranjima. Na tržištu novih droga danas nalazimo i niz drugih psihoaktivnih spojeva, uglavnom stimulansa no u nekim dijelovima Europe raste pojavnost izuzetno toksičnih sintetskih opioida uz čiju se konzumaciju veže niz trovanja i smrtnih slučajeva. Trenutno je u Europi pod nadzorom preko 650 novih psihoaktivnih tvari, a u zadnjih sedam godina u Hrvatskoj je otkriveno 105 novih spojeva.
 
U okviru jednodnevnog sastanka, održana je panel rasprava na kojoj su razmatrani modeli komunikacije s javnošću kako bi se podigla svijest o ovom opasnom fenomenu.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti