Sastanak na teme kratkih intervencija i motivacijskog intervjuiranja mladih konzumenata alkohola i kanabisa

U organizaciji Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) u Lisabonu su od 23. do 24. siječnja 2013. održani sastanci na teme kratkih intervencija i motivacijskog intervjua te implementacije najboljih praksi. Učinkovitost ranih intervencija dokazana je kod konzumenta alkohola.

Prepoznata je i mogućnost obuhvata konzumenata kanabisa kratkim intervencijama u različitim okruženjima (primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rekreacijskim okruženjima, u okviru outreach djelatnosti i slično). Na sastanku su predstavljeni primjeri implementacije kratkih intervencija u nekoliko europskih zemalja. Kao jedno od mogućih okruženja za provedbu kratkih intervencija spomenute su i prostorije hitne službe, a u sklopu sastanka predstavljeni su i neki alternativni pristupi kratkim intervencijama (šestomjesečna edukacija o motivacijskom intervjuiranju djelatnika koji rade u klubovima za mlade te on-line motivacijski intervju).

Osobit problem u provedbi intervencija predstavljaju ne-evaluirani projekti, odnosno intervencije za koje ne postoje dokazi o njihovoj učinkovitosti. Zaključno je naglašeno kako je potrebno razvijati formalni proces za dobivanje dozvola za provedbu preventivnih intervencija kako bi se izbjegla implementacija neučinkovitih, ili čak štetnih intervencija.

Bilješka



Pisane vijesti