Tribina "Nova regulacija zlouporabe droga u Kaznenom zakonu", (Zagreb, 2012.)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, 21. lipnja 2012. s početkom u 10.00 sati u Tribinama Grada Zagreba, Kaptol 27, održana je Tribina "Nova regulacija zlouporabe droga u Kaznenom zakonu".

Na tribini su sudjelovali Sanja Nola, pomoćnica ministra pravosuđa, Ksenija Turković, voditeljica Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona i mr.krim Dubravko Klarić, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Ssudionike se upoznalo s radnim tekstom izmjene članaka vezanih za kazneno djelo zlouporabe droga predviđa brisanje stavka 1. članka 190. KZ/11 – posjedovanje tvari koje su propisom proglašene drogama ili tvarima zabranjenima u športu; -izdvajanje radnji koje se odnose na tvari zabranjene u sportu u poseban članak.

Nadalje, u prijedlogu članka 191.a izdvojene su radnje usmjerene na stavljanje tih tvari u promet, navođenje drugog na njihovo trošenje ili davanje tih tvari na trošenje, uz definiranje kvalificiranih oblika ovog kaznenog djela. Posjedovanje droge za osobnu uporabu stavljeno je u prekršajnu odgovornost, uvedena je inkriminacija proizvodnje i prometa tvari zabranjenih u sportu (dopinga), a ojačan je i sustav mjera liječenja od ovisnosti.

Ured je podržao prijedlog Radne skupine za izmjenu kaznenog djela zlouporabe droga na način kako je to predloženo u zadnjem prijedlogu izmjena Kaznenog zakona. Jedno od spornih pitanja o kojima je u javnosti bilo najviše rasprave je pitanje u javnosti naznačeno kao "dekriminalizacija posjedovanja droga za vlastite potrebe", a i nadalje ostaju neka otvorena pitanja koje se odnose na način utvrđivanja količine droga koja se smatra da je za osobnu uporabu kao i da li pored posjedovanja droge za osobnu uporabu prekršajno kažnjavati i uzgoj za osobnu uporabu.