Salvia divinorum

Salvia (Salvia divinorum) je biljka iz porodice mente te autohtono dolazi iz područja južnog Meksika. Koristi se za postizanje halucinogenih iskustava.
 

Kako se konzumira?

Tradicionalno, Salvia divinorum se konzumirala tako što se žvakalo svježe lišće ili tako što se pio njezin iscijeđeni sok. Suho lišće Saliva divinorum također se može pušiti ukoliko se namota u cigarete ili lule, ili se inhalira.

Zbog prirode efekata droge – kratka halucinogena iskustva koja sliče psihozi – češće se konzumira od strane pojedinaca koji eksperimentiraju nego od strane neke grupe ili na tulumima.
 

Kako utječe na mozak?

Glavni aktivni sastojak je salvinorin A – snažni aktivator ciljanih živčanih stanica koje se nazivaju kappa opioid receptors. (Ti receptori se razlikuju od receptora koji se aktiviraju pri konzumiranju poznati opijata poput heroina i morfina.) Iako se salvia općenito smatra halucinogenom, ne djeluje na receptore serotonina koji su aktivirani drugim halucinogenima poput LSD-a ili psilocibina. Iskusni konzumenti su izjavili kako se njezini efekti razlikuju od efekata ostalih droga.

Subjektivni efekti konzumiranja salvie su opisani kao intenzivni ali kratkotrajni, pri čemu se pojavljuju u kraće od jedne minute a traju kraće od 30 minuta. Oni uključuju psihodelične promjene u vizualnoj percepciji, senzacija raspoloženja i tijela, promjene u emocijama, osjećaj odvojenosti, veoma modificirana percepcija vanjske stvarnosti i samoga sebe što dovodi do smanjenje sposobnosti interakcije s konzumentovom okolinom. Ovaj zadnji efekt je potaknuo zabrinutost o opasnostima vožnje automobila dok je osoba pod utjecajem.
 

Koji su ostali efekti?

Psihološki i fizički zdravstveni efekti konzumiranja salvie još uvijek nisu sistematično istraženi a posljedice dugotrajnog konzumiranja još uvijek nisu poznate. Istraživanja na štakorima pokazala su štetne učinke salvinorina A za učenje i pamćenje, no malo je dokaza da saliva uzrokuje ovisnost ili dugotrajne psihijatrijske probleme kod ljudi.  
Među konzumentima može se naći pod imenom Eclipse - biljni ecstasy


Prevalencija

(EU)
Ograničene su informacije o količini korištenja Salviae divinorum i njezinim pripremama u europskim zemljama. Prema istraživanju iz 2008. u Rumunjskoj (Bukurešt) među mladom populacijom (15-34 godina) pokazalo se da je samo njih 0,3% probalo  Salviu divinorum barem jednom u životu.
Prema online anketi krajem 2009. godine u Velikoj Britaniji 3,2% ispitanika je priznalo da je uzelo Salviu divinorum u zadnjih mjesec dana, što je čini petnaestom po redu najčešće korištenom drogom. Životna prevalencija doseže 29,2%. Ipak, ovi rezultati se ne mogu smatrati predstavnikom šire populacije koja izlazi po klubovima s obzirom na ograničenja online ankete.
U SAD-u, prema Nacionalnom istraživanju o drogama i zdravstvu koje je provedeno 2006. godine pokazalo se da je u posljednjih 12 mjeseci Salviu divinorum koristilo 0,3% osoba,  od 12 na više godina; no sve u svemu, oko 1,8 milijuna osoba priznalo je da je uzelo drogu u životu.
Prema novijem izvještaju Nacionalnog instituta za zlouporabu droga „Nadziranje budućnosti“, prošle godine prevalencija Salvie divinorum kod maturanata u 2009. godini je bila 6,0% (taj postotak je viši nego prethodne godine kod prevalencije za ecstasy). Čini se da je uporaba više ograničena i eksperimentalna, nego kao društvena ili „party“ droga.
Prema istraživanju iz 2006. godine koje je proveo Khey sa suradnicima među studentima na sveučilištu u SAD-u (prosječne dobi 19,8 godina), životna prevalencija je iznosila 6,7, u posljednjih godinu dana 3,0 i zadnjih mjesec dana 0,5%, s time da je pola uzorka izrazilo da nema nikakvu želju iznova koristiti drogu, što sugerira da uporaba Salviae divinorum može imati nisku stopu kontinuiteta.
Prema internet anketi koja je provedena od strane EMCDDA u 2008. godini pokazalo se da jedna od „jakih i legalnih“ droga koje se nude na 27 ispitanih europskih online trgovina je Salvia divinorum (74%).

(HR)
U Hrvatskoj je nedostatak podataka o uporabi Salvie divinorum, no prema on-line „Istraživanju novih trendova u konzumiranju supstanci i droga“ (ERF, 2011/2012), uz ponuđeno otvoreno pitanje da li ste konzumirali neku drugu supstancu/drogu, od strane ispitanika je zabilježena Salvia divinorum.
 

Broj liječenih u RH

Nema podataka.


Čistoća zaplijenjene droga tipa Salvia divinorum u RH u 2014.

Nema podataka.


Dostupnost u RH

Nema podataka.

Salvia divinorum se prvi puta može pronaći kao ilegalna droga u RH 2008. godine prema „Popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga“ (MZSS, NN/43, 2008), pod poglavljem broj 2. Popisa psihotropnih tvari biljaka u Odjeljku 1.
Prema zadnjem „Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga“ (Ministarstvo zdravlja, NN/156, 2015) njezin status je i dalje ilegalan.