Sintetski kanabinoidi

K2/Spice (sintetička marihuana)

Spice se odnosi na širok spektar biljnih mješavina koje izazivaju iskustva slična onim pri konzumiranju marihuana (kanabisa) i koji se prodaju kao „sigurne“ legalne alternative te droge. Prodaje se pod mnogim imenima uključujući K2, lažna trava (fake weed), Yucatan Fire, Skunk, Moon Rocks, Galaxy, Rainbow, te ostalima pri čemu je navedeno da „nisu za ljudsku uporabu“. Ti proizvodi sadrže sasušene isjeckane biljke i kemijske aditive koji su odgovorni za psihoaktivne efekte (mijenjaju stanje svijesti).
 

Lažno reklamiranje

Etikete na proizvodu Spice često tvrde da sadrže „prirodne“ psihoaktivne materijale koji se dobivaju od različitih biljaka. Proizvod Spice zaista sadrži osušene biljke, ali kemijska analiza otkriva da su njezini sastojci sintetički (ili dizajnerski) kanabinoidni spojevi.
 
Proizvodi Spice su popularni među mladih ljudima te ih najčešće konzumiraju stariji srednjoškolci. Popularnosti ove droge doprinio je olakšani pristup drogi te kriva percepcija Spice-a kao „prirodnog“ proizvoda koji je stoga i bezopasan. Još jedan faktor ključan za prodaju je taj što se kemikalije upotrebljavane za proizvodnju Spice-a ne detektiraju lagano u standardnim testovima na droge.
 

Kako se konzumiraju?

Neki proizvodi Spice-a se prodaju kao „tamjan“, no zapravo više sliče potpourri-u. Kao i marihuana, Spice se najčešće konzumira pušenjem. Ponekad se Spice miješa s marihuanom ili se priprema kao biljna infuzija za piće.
 

Kako utječe na mozak?

Konzumenti Spice-a govori o iskustvima sličnim iskustvima konzumenata marihuane – bolje raspoloženje, osjećaj relaksiranosti i promijenjena percepcija. U nekim slučajevima efekti Spice-a su čak jači od efekata marihuane. Neki konzumenti su se izjasnili o psihičkim efektima poput anksioznosti, paranoje i halucincija.

Do sada nije bilo znanstvenih istraživanja o efektima djelovanja Spice-a na ljudski mozak, no ono što do sada znamo jest da smjesa kanabinoida pronađena u proizvodima Spice-a utječe na iste stanične receptore kao i THC (glavni psihoaktivni sastojak marihuane). Neke od smjesa pronađenih u Spice-u mnogo jače utječu na te receptore što može dovesti do mnogo jači i nepredvidivih posljedica. Upravo iz razloga što je kemijski sastav mnogih proizvoda prodavanih kao Spice nepoznat moguće je da neke vrste sadrže supstance koje mogu imati izuzetno različite posljedice od očekivanih.
 

Koje su ostale posljedice?

Konzumenti Spice-a izvještavaju o simptomi koji uključuju ubrzani rad srca, povraćanje, uzrujanost, zbunjenost i halucinacije. Spice može također povećati krvni pritisak i prouzrokovati smanjenje dotoka krvi do srca (myocardial ischemia). U nekoliko slučajeva povezan je sa srčanim udarima. Česti korisnici mogu iskusiti simptome ustezanja i simptome ovisnosti.

Još uvijek nema dovoljno podataka o utjecaju ovih proizvoda na ljudsko zdravlje te razinu toksičnosti, no zabrinjava potencijalna prisutnost štetnih teških metala u Spice mješavinama. Bez daljnjih analiza teško je utvrditi kolika je ta bojaznost opravdana.

U Republici Hrvatskoj u prosincu 2014. generička skupina ovih vrsta tvari stavljena je na Popis droga, čime su brojni spojevi postali ilegalni. Također je u Republici Hrvatskoj zabilježeno više trovanja te smrtni slučaj uzrokovan zlouporabom ove vrste supstanci.

Posebnu opasnost predstavlja što nije poznato kojim kemijskim aditivima se navedeni pripravci prskaju, te u kojim količinama.
 

Prevalencija

(EU)
Malo je poznato o tome u kojoj mjeri su mješavine za pušenje koje sadrže sintetske kanabinoide zamijenile kanabis. Međutim, istraživanje iz 2009. godine provedeno u Frankfurtu na uzorku od 1.463 učenika dobi 15-18 godina, otkrilo je da je oko 6% ispitanika izjavilo da je probalo „Spice“ barem jednom.

(HR)
Prema on-line „Istraživanju novih trendova u konzumiranju supstanci i droga“ (ERF, 2011/2012) na 1330 ispitanika, njih 3.1% je izjavilo da je koristilo „spice“ vrstu droge.


Broj liječenih u RH

Prema podacima iz Izvješća o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2014. godini (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2014), nije zabilježen niti jedan slučaj liječenja od sintetskih kanabinoida.


Čistoća zaplijenjene droga tipa sintetski kanabinoidi u RH u 2014.

Prema podacima o drogama i psihotropnim tvarima uništenim u 2014. godini, zabilježeno je da je uništeno 189 grama sintetskih kanabinoida (Ministarstvo unutarnjih poslova, 2014).


Dostupnost u RH

Prema istraživačkom projektu „Dostupnost i cijene legalnih i ilegalnih droga u Republici Hrvatskoj“ (Doležal, 2013) 89,5% ispitanika je odgovorilo da ne zna gdje bi nabavilo takvu drogu, dok 2,4% je smatra teško ili potpuno nedostupnom.  8,2% ispitanika smatra sintetske kanabinoide potpuno, vrlo lako ili lako dostupnom drogom. Kao mjesto nabave najviše ih je odgovorilo putem prijatelja ili smart shopova (35%).