Preventivno-represivna akcija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, u noćnim satima 25. /26. lipnja te 26./27. lipnja 2013., Ministarstvo unutarnjih poslova provelo je preventivno - represivnu akciju s ciljem informiranja vozača o posljedicama korištenja droga i povećanjem sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno smanjenja broja i posljedica prometnih nezgoda koje izazivaju vozači pod utjecajem droga.

U okviru predmetne akcije, provedene su pojačane aktivnosti vezane za nadzor prometa i utvrđivanja prisutnosti droga u organizmu vozača, a vozačima su dijeljeni letci Droga u prometu koji su izrađeni u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Tijekom provođenja akcije utvrđeno je i sankcionirano ukupno 2.278 prometnih prekršaja iz oblasti Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a prisutnost droge kod vozača utvrđena je u 14 slučaja, dok je 5 vozača odbilo preliminarno testiranje. Ukupno je testirano 297 vozača, 292 podvrglo se testiranju, a kod 5% utvrđena je prisutnost droga. Najviše vozača pozitivnih na prisutnost droga u organizmu bilo je na području Istarske i Koprivničko-križevačke županije.

Prisutnost alkohola u organizmu u nedopuštenim koncentracijama utvrđeno je kod 161 vozača, prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila utvrđeno je u 381 slučaju te je utvrđeno 861 ostalih prekršaja iz oblasti prometa. U Karlovačkoj županiji svaki 6. vozač tijekom ove preventivno-represivne akcije bio je pod utjecajem alkohola (20 od 120), a u Splitsko-dalmatinskoj svaki 10., odnosno 20 od 211 testiranih.