Edukacije/treninzi o terapijskim zajednicama (2007. i 2008.)

Edukacija/trening o terapijskim zajednicama bila je organizirana od strane Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga u sklopu CARDS-a projekta za 2004. "Jačanje kapaciteta Republike Hrvatske za borbu protiv trgovine drogama i zlouporabe droga".

Cilj navedene edukacije bio je upoznati članove različitih TZ-a u Hrvatskoj s povijesnim razvojem koncepta terapijske zajednice i različitim metodama rada u terapijskoj zajednici s obzirom na kulturna i sociološka obilježja pojedinih zemalja, o terapijskoj zajednici kao metodi tretmana ovisnika o drogama, razmijeniti međusobna iskustva u provedbi različitih terapijskih programa, raspraviti određena pitanja vezana uz specifičnosti tretmana ovisnika o drogama u terapijskim zajednicama, te upoznati sudionike s europskim standardima kvalitete programa u terapijskim zajednicama, a kako bi se  unaprijedila njihova znanja o procesu tretmana i rehabilitacije u terapijskoj zajednici.

Edukacija je bila namijenjena osobama koje su odgovorne za osmišljavanje, provedbu  i superviziju programa u terapijskoj zajednici te terapeutima u terapijskim zajednicama koje imaju dugogodišnje iskustvo u provedbi programa odvikavanja od ovisnosti i rehabilitacije  u terapijskoj zajednici.
 
  • Prvi trening/edukacija bio je usmjeren na povijesni pregled i teorijske koncepte različitih terapijskih pristupa u tradiciji terapijskih zajednica, u kojem je  prikazano kako tretman u Terapijskoj zajednici može biti poboljšan određenim metodama, vještinama i pravilima. S tim u vezi CARDS stručnjaci ponudili su dugotrajno iskustvo i znanje u individualnom savjetovanju.
  • Drugi trening/edukacija predstavljao je dodatnu edukaciju o metodama rada u terapijskim zajednicama, a okosnica istog bila je rasprava o implementaciji novih Standarda za terapijske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Prvi trening je održan 10. i 11. prosinca  2007., a drugi 28. i 29. siječnja 2008. godine.
 


Prezentacije: